Tortyrredskap

26.04.2018 kl. 15:31

Idag var det andra behandlingen. Lite lite snabbare, då det bara behövdes en röntgenbild i början för att säkerställa att jag låg exakt rätt placerad inför strålbehandlingen.

Masken för mina tankar till tidigare århundradens tortyrredskap. Den trycks tätt mot mitt ansikte och spänns till genom att knäppas fast med 6 stycken knäppen i underlaget.

Sedan ligger jag där väl förankrad från mitt huvud i underlaget och fokuserar på att sänka blicken mot tårna, för det blir jag påmind om att göra som en säkerhetsåtgärd. Samtidigt som jag koncentrerar mig på att andas in och ut, för att överhuvudtaget hålla mig samman.

Dagens bästa stund är då de kommer in och säger att det är klart, knäpper upp masken och frigör mig till verkligheten igen.

Bad om lov att få ta en bild efter dagens behandling och röntgensköterskan svarade glatt att jag kan få masken till egen efter behandlingens slut. Tackade raskt nej till det, för jag tror inte att den är något jag någonsin vill bli påmind om efteråt. Eller vem vet?

 

Leena
Kommentarer (6)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Den ser verkligen lite läskig ut! Jag är lite klaustrofobiskt lagd, verkar obehagligt att ligga fast sådär. Samtidigt ju skönt att veta att strålningen hamnar helt rätt utan att man måste själv koncentrera sig på att vara helt still. Hur lång tid tar behandlingen? Jag kan se hur masken skulle kunna återanvändas i något typ av konstverk eller kanske bas för en maskeradutstyrsel. Skriet? Två av tio avklarade! Hoppas behandlingen är riktigt effektiv och att du får må så bra som möjligt igenom den. Kram!
Lina26.04.18 kl. 16:00
Tack! Som tur är allt över på kanske 10 minuter. Själva strålningen tar bara ca två minuter men så är det allt runt ikring också med inställningar etc. Maskerad, skriet, kanske kunde vara rätt passande :)
26.04.18 22:00
Dina inlägg är så bra och uppskattade! Så bra att någon skriver ut och berättar såhär ärligt om hur allt går till i detalj eftersom få fattar vad allt det innebär då man drabbas av cancer. Sänder dig mängder av krafter!
Sofia26.04.18 kl. 16:01
Tack och tack för din snälla kommentar! Den gör mig glad. /Leena
26.04.18 22:00
Du anar inte hur mycket nytta du gör som delar med dig av din verklighet. Själv cancerdrabbad och blir smått klaustrofobisk av en skelettröntgen. Jag tänker att något sådant klarar jag ALDRIG, men inser ju att på ngt sätt går det ju om man måste. Kram.
Lillan 26.04.18 kl. 18:50
Tack vad roligt att höra! Hoppas att du haft (och får?)effektiva behandlingar. Ja visst klarar man mycket mer än man tror då man ställs inför det. Kram, Leena
26.04.18 22:03
Stor kämpekram till dej. Ser inte precis mysigt ut. Hur länge måste man ligga per gång? Jag håller alla tummar och tår för att resultatet blir som önskas. Du är så stark som håller dej positiv. Och tack för att du påminner mej om att man skall vara just positiv. I småbarnsrumban är det lätt att man glömmer hur bra man har det.
Hanna26.04.18 kl. 20:03
Tack för din kommentar! Ca 10 minuter totalt per gång. Själva strålningen tar bara några minuter. Men kommer väl ihåg småbarnsrumban, då finns det inte så mycket tid för reflektion, fast det är en underbar tid med småbarn. Ta vara på den! :)
26.04.18 22:07
Jag tror nästan att du kommer att ta masken med dig ändå. ;)
Tänk, redan 1/5 avklarat. :)
Du är tuff du!???? Tack att du skriver även om den här skräcken. Du gör livet lättare för många andra drabbade och för såna som har hjärnmetastas som skräckscenario precis som du (och jag!) hade. Kram!
Veera26.04.18 kl. 20:13
Tack! Du har så rätt Veera! Med alla fina tips för vidare liv för den masken som jag fått, så kan jag knappast lämna den kvar ;) Kram
26.04.18 22:09
Oj det ser skrämmande ut!! Får du hjälp med det psykiska måendet också?? För man kan ju inte bara gå igenom allt detta helt oberörd och allt är ju en helhet...
tänker på dig varje dag, mycket för att du så ärligt och rakt skriver om hur du mår och vad du upplever. Tack för att du delar med dig
Livingwithmycamera26.04.18 kl. 21:19
Tack för din kommentar! Känns bra om mitt skrivande kan vara till glädje eller nytta för någon. Jag delar gärna med mig, delad glädje är dubbel glädje :)
26.04.18 22:19

Femtonde luckan

 

Dags för ett klimattips igen.

Jag kommer ännu också väl ihåg då jag mer eller mindre handgripligen på ett av mina första sommarjobb för riktigt många år sedan blev undervisad i hur man tvättar ett golv. Av chefen. A och o var att det är vattnet och den mekaniska rengöringen som rengör. Inte rengöringsmedlet. Och då du tvättat av hela golvet och tror att du är klar då börjar man om igen från början för det är först då det egentligen blir rent.

Så, precis som i den avskyvärda reklamen på TV, så räcker en mindre mängd rengöringsmedel än du tror då du torkar av golvet nästa gång.

Leena
igår kl. 10:00

Fjortonde luckan

 

Julfeelis, Vasas nyaste julmarknad, gav verkligen julstämning. Den mysiga belysningen och pyntet på den vackra innergården invid kaserntorget var otroligt lyckad. Upplysta stammar, julgran och ljusslingor förhöjde verkligen stämningen. Vill man nappa på årets tema med återbruk så fanns det också bland annat söta små väskor tillverkade av jeans och annat återanvänt material bland allt lokalt konsthantverk. Men den fina julstämningen var väl värd ett besök, särskilt då vår egen ljussättning här hemma i år ännu i stora delar väntar i sitt förvar.

 

Leena
14.12.2018 kl. 10:00

Trettonde luckan

 

Lucia.

Mycket gamla fina minnen har jag från Lucia. Några av de mysigaste är väl från åren då barnen var i dagisålder och alla barnen själva fick välja om de ville vara Lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar eller pepparkaksgubbar. Helt enkelt ett alldeles underbart Luciatåg.

Numera är barnen så stora att de inte lussar för oss längre. Förutom 15-åringen som blivit ombedd att ackompanjera Finlands Lucia med sin violin på några av dess framträdanden.

 

Leena
13.12.2018 kl. 10:00

Tolfte luckan

 

Hos oss har en efterlängtad renovering av köket kommit igång såhär i december. Hur klokt är det egentligen? Men det kloka med det är att vi återvinner gamla köksskåp som nu är inne för att målas om. Åttiotalsköket blir 50-talsstuk i vårt 50-talshus. De delar som ännu går att använda av de gamla åttiotals stommarna skall så småningom bli förvaring för verktygen i källaren istället.

Det gamla parkettgolvet sparar vi också. Gillar den nya golvklinkern som ersätter några hål som dök upp under gamla köksskåp.

Ser så mycket fram emot att det skall bli klart, men kan nu redan se att det blir så mycket bättre än tidigare.

Leena
12.12.2018 kl. 10:00

Elfte luckan

 

Med mindre än bara två veckor till julen så blir det så småningom dags att tänka på vad som skall serveras på julbordet. I år blir vi många, riktigt många, som skall äta julmiddag tillsammans, närmare 30 personer. Men sedan flera år tillbaka så har vi maten uppdelad mellan oss. En fixar lådorna, en annan lägger in sillen, handlar in lax, blötlägger lutfisken och lagar rosollin, bland annat. När man är så här många så finns det många smaker och det är svårt att lämna bort något.

Årets utmaning är att handla in tillräckligt lite mat så man undviker matspill. Handla bara det som äts upp för att undvika gömma-skinkan-leken långt in i på det nya året. Efter ett par dagar av julens underbara smaker brukar jag gärna återgå till en mer vardaglig kost. Sällan smakar till exempel en pizza så gott som i mellandagarna.

Leena
11.12.2018 kl. 10:00

Tionde luckan

Igår läste jag något överraskande och lite nedstämmande i tidningen. Det handlade om gurkor. Österbottens lokalproducerade gurkor. Logistiken kring gurkorna betyder att de först samlas upp i ett lager i södra Finland för att därifrån distribueras tillbaka till våra butiker här i Österbotten. Minst 800 km transport i onödan. Även om det är kostnadseffektivt så är det inget som jag tilltalas av.

Det här motiverar ju att även nästa år odla egna gurkor och köpa direkt från producent om möjligt. Om inte annat så för den lokalproducerade känslans skull.  

Leena
10.12.2018 kl. 10:00

Nionde luckan

 

Andra advent.

När andra ljuset brinner är snart Lucia här.

Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär.

Leena
09.12.2018 kl. 10:00

Åttonde luckan

 

Tid.

Vår tid är väl det finaste vi kan ge någon annan.

Jag har fått mera tid. Var på kontroll och många av metastaserna som växte så mycket under sommaren hade minskat i storlek. Inga nya heller, som jag började misstänka med tanke på mitt mående som inte varit på topp, milt sagt. Så goda nyheter! Nu är det ett kortare uppehåll i medicineringen för att prova om det skulle få bukt på biverkningarna och höja allmäntillståndet lite. Redan nu andra medicinfria dagen känner jag mig pyttelite bättre. En lättnad.

Leena
08.12.2018 kl. 10:00

Sjunde luckan

 

I förrgår var det premiär på det nya fantastiska stadsbiblioteket i Helsingfors, Oodi. Särskilt tredje våningen med sitt välvda tak, ljus och rymd var imponerande. Nuförtiden är ett bibliotek inte längre bara till för att låna böcker, utan hela stadens vardagsrum. Här kan man förutom att låna och läsa böcker, fika på café, och hitta lugna rum att studera i, också bland annat låna symaskiner, undervisningskök och en massa andra typer av aktiviteter som jag inte förstår allt ens vad det innebär. Imponerande må jag säga. Och kul att kunna besöka det på öppningsdagen. Så nu förstår du redan att dagens uppmaning är att nästa gång du tänker köpa en bok, kolla om den inte går att låna på biblioteket först. Här i Vasa har jag till och med så bra erfarenhet av betjäningen då de genast köpt in en bok åt mig som jag önskade och de inte hade sen tidigare.

Tidigare relaterade inlägg och lästips:

 

Leena
07.12.2018 kl. 10:00

Sjätte luckan

Idag den 6.12 firar vi självständighetsdag här i Finland. En högtidlig dag som för mig som barn alltid innebar att gå med scoutkåren i ett fackeltåg genom vår lilla stad. Det var spännande för brandkåren var alltid med och hjälpte till med facklorna. För säkerhets skull.

Vi planerar installera en vedspis i vårt hem. Förutom att det är mysigt, så tror vi att vi kan komplettera husets uppvärmning och därmed minska kostnaderna. Visste du att en grad svalare inomhusluft minskar ca 5% på uppvärmningskostnaderna? Ta fram dina raggsockor, ylletröjor och plädar och vrid ner värmen en grad och både din plånbok och miljön tackar dig.

 

Leena
06.12.2018 kl. 10:00

Femte luckan

Jag vet att det finns de som städar huset från källare till vind inför julen. Jag hör inte till dem. Visst vill jag också att det skall vara julfint runt mig, men måtta med allt. Har tidigare pratat om miljövänlig städning. Kanske du kan skippa dammsugningen en gång och använda sopborsten istället? Det är en miljögärning som jag gillar.

 

Tidigare inlägg om bl a miljövänlig städning:

 

Bilde är från ett café på Puolalabacken i Åbo. Julpyntat i en gammal stil i fantastisk gammal gård. Har du vägarna förbi så gå och insup gammal hederlig julstämning.

Leena
05.12.2018 kl. 10:00

Fjärde luckan

Nu är jag på väg ner igen till Helsingfors för kontroll. Sitter på tåget, trött, efter en för mig tidig start på dagen. Idag den fjärde december utmanar jag dig att lämna bilen hemma, klä dig varmt och använda cykel, allmänna färdmedel eller gå till fots. Lite frisk luft får du på köpet.

Leena
04.12.2018 kl. 10:00

Tredje luckan

Dagens miljögärning är att skippa köttet och äta en vegetarisk rätt till lunch eller middag. Eller varför inte både vegetarisk lunch och middag.

Är du som jag och aptiten är nedsatt så äter du precis vad du vill, utan några som helst restriktioner.

Har du bara ingen inspiration så kan du till exempel tillreda goda rotsaker i ugnen eller en batatsoppa som finns beskrivna tidigare här:

Riktiga vinterklassiker.

Leena
03.12.2018 kl. 10:00

Andra luckan

 

Första advent och idag tänder vi det första av fyra ljus i adventsljusstaken.

När första ljuset brinner 

står julens dörr på glänt

och alla barnen glädjas

att fira få advent

I decembermörkret blir det för övrigt riktigt många värmeljus som bränns åtminstone hemma hos oss. De små behållarna platsar bra i metallåtervinningen. Jag har placerat en liten aluminiumform i vårt återvinningskärl dit jag samlar alla små rester av värmeljusen, som annars så lätt slinker ned i det brännbara avfallet. Alla bäckar små.

Leena
02.12.2018 kl. 10:00

Första luckan

Idag är det lilla jul. Start på adventstiden. I min barndom firade vi lillajul med en liten julgran som var liten nog att stå stadigt i en stor syltburk. Små presenter till oss barn ingick också i konceptet.

I min familj har vi ofta firat lillajul med lutfisk till middag. Den första för säsongen. I år blir det annorlunda för familjen är splittrad på olika evenemang detta år. Så istället har vi tjuvstartat lutfiskpremiären redan tidigare.

Ibland behövs en liten present med till julfesten. Årets julklapp är återvunnen. Kanske en bra bok ur den egna bokhyllan ännu kan glädja någon annan?

 

Jag skrev om immateriella julklappar i ett tidigare inlägg här:

Leena
01.12.2018 kl. 10:00

Julkalender 2018

 

Har inte tidigare kört bloggjulkalender, men fick en liten idé och tänkte ge det ett försök i år. Ni som känner mig vet att miljön, klimatet och östersjön ligger mig varmt om hjärtat. Därför tänkte jag samla ihop lite små miljötips där vi alla gemensamt kan dra ett pyttelitet strå till stacken. I vår vardag. Med små saker som på en månad tillsammans kan bli mera.

Hej hopp! Imorgon redan får vi öppna första luckan. Häng med!

Så här ser årets scoutjulkalender ut. Imorgon öppnar vi första luckan.

Leena
30.11.2018 kl. 15:34

Rätt bra helt enkelt

Idag har varit en helt bra dag. Ätandet har fungerat rätt bra. Nu lite salta kex som kvällssnax. Har uträttat äranden, handlat mat och som sagt lyckats äta endel. Eller en hel del om man frågar mig.

Dssutom kan jag se framemot tre olika julkonserter på tre olika orter inom den närmaste veckan. Låter lite busy då man ser det så här, men kommer man inte i julfeelis efter det så måste det vara något annat fel.

Och samtidigt som jag skriver detta underhåller sonen på pianot. Låter rätt bra eller hur?

Leena
28.11.2018 kl. 19:35

Glöm Black Friday!

Aktuellare än någonsin: klimatförändring och havets övergödning. Glöm Black Friday! Nu skall jag slå ett slag för minskad konsumtion inför julen.

Vår familj för alltid en klassisk diskussion inför julen om julklappar. Du vet den som börjar med ”inte skall vi väl ha några julklappar i år...” Det slutar varje år med säckvis. Fast i rättvisans namn har nog mängden minskat med stigande ålder. Vilket är glädjande.

Årets julklapp är det återanvända plagget, enligt svensk media (HUI research). Det plagget är fyndat på second hand, eller helt gjort av återvunnet material. Är du lite händig stickar du ett par glada sockor, vantar eller mössa av restgarner du redan har där hemma. Andra idéer att ersätta köphetsen kunde vara olika immateriella presenter och upplevelser som t ex

  • Biljetter till kultur som bio, teater eller en konsert eller varför inte ge ett presentkort till en vegetarisk restaurang, massage eller pedikyr.
  • Lite mer äventyrligt är ett presentkort till en ridtur på islandshäst, äventyrsbad eller höghöjdsklätterpark.
  • Eller så samlar du ner dina bästa vegetariska recept till en liten kokbok.
  • Skriver en egen vers till din bästa vän eller läser upp din favoritdikt, sjunger en sång eller uppträder med en dans. Det kan visa sig bli den bästa julklappen av dem alla.

 

Har du några bra julklappstips att dela med dig av?

 

Leena
22.11.2018 kl. 10:01

Cancerbaksmälla

Läsvärd krönika av Lena Skogberg i HBL idag. Om livet efter cancer. Önskar jag också kunde tala om en tid efter cancern, men trots det känner jag igen mig i mycket som Lena skriver. De till synes lindriga biverkningarna som ställer till det i vardagen, då man skall vara glad över att man får leva.

Cancerbaksmälla. Så beskrivande.

Läs krönikan skriven av Lena Skogberg:

 

 

Leena
20.11.2018 kl. 14:21

Vitlök

Det är mitten på november, nio grader varmt och jag har planterat små, små vitlöksklyftor. Äntligen kom de ner i jorden. Undrar om jag på våren kommer ihåg dem längre.

Leena
16.11.2018 kl. 11:02

En strandad valross

Då har jag haft glädjen av att få njuta av taktil stimulering igen. Egentligen är jag fortfarande lite överraskad av att något till synes så enkelt kan vara så skönt och göra en så avslappnad. Att bli inoljad i specifika mönster och till sist bli inbäddad till en valross. Höjden av njutning.

Leena
15.11.2018 kl. 13:56

Några kråkor i parken

Mycket kråkor i parken är det. En smakar på något som den sedan lämnar därhän, dricker lite vatten tillsammans med en annan och plötsligt är de borta. Inte en fågel syns till. Alla så målmedvetna på något sätt.

Själv har jag lite tappat styrfart. Påminns brevledes att min sjukskrivning har ett slut. Vad skall det bli sedan? Någon mer energisk stund i ensamheten här hemma kan jag ibland sakna jobbet. Eller snarare arbetssammanhanget. Själva jobbet är jag tveksam till om jag skulle orka med just nu. Men de trevliga arbetskamraterna, kaffepauserna och världsförbättringen. Det som gjorde det värt att ta sig till jobbet dag efter dag.

Men mest av allt saknar jag nog energin som var en förutsättning för att kunna jobba och delta på samhällets villkor. Undrar när den riktigt skall återkomma?

Men nu har jag i alla fall kommit igång att sticka igen. Få kan livnära sig på att sticka, men det är för övrigt en riktigt trevlig sysselsättning. Särskilt då man har sällskap.

Leena
14.11.2018 kl. 14:50

Den enklaste kransen

Det kan inte vara enklare att fixa en lingonkrans. Hjärtat som jag köpte på en mässa för några år sedan är öppningsbar och fylls på med lingonris och så är det klart. Busenkelt och fin blir den också tycker jag. Nu hänger den ute på ytterdörren samtidigt som trappen blivit lite uppiffad med nya höstväxter och jag fick lite tallris ut i krukorna. Lite senare skall det bli små ljusslingor också har jag tänkt.

 

Trevlig helg!

Leena
09.11.2018 kl. 15:07

Att fara

Min man uppslukades en kväll av dikter. Lars Huldéns verk. En del läste han högt. Här är en av dem. Jag väljer bort dialektversionen för jag kan inte uttala hans dialekt korrekt.

 

Man skall fara

Man skall nog fara

om de ringer från sjukhuset

och säger att någon man känner

eller är släkt med

är där och är mycket dålig.

Då skall man nog fara

dit.

Man skall inte låta halkan

eller kölden

eller det myckna arbetet

hålla en tillbaka.

Utan man skall nog fara.

Det är lessamt

om någon måste dö allena,

utan någon närskyld bredvid sig.

Och även om de säger på sjukhuset

att han är medvetslös

och att det ingen mening är med

att du kommer.

Men det är det att de ser så mycket där

och kommer inte att tänka på

att det också är för din egen skull

som du skall fara, så att du inte

behöver gå och fundera på det sedan,

att du borde ha farit.

Så man skall nog fara.

 

av Lars Huldén

 

(Märkväl att ordet "nog" i finlandssvenskan används som ett förstärkningsord, snarare i betydelsen verkligen än kanske.)

Leena
06.11.2018 kl. 17:35

Klar!

Nu är den färdigstickad. Visst blev den fin, särskilt på dotter som klär i allt. Den är gosig och särskilt varm om öronen som täcks av tredubbelvikt patentstickning.

Mönstret är från Novitas höstnummer och stickat av garnet Novita natura.

Leena
05.11.2018 kl. 17:54

Dagens glädjespridare

Julrosen gör det igen. Nu har två av mina plantor i trädgården knoppar! När allt annat går i vintervila så passar den på. Helt fantastiskt!

Du har väl knappast missat att min plan är att en dag ha en riktigt stor rabatt med blommande julrosor som på bilden här nedanför.

Tidigare om julrosor:

 

 

 

Leena
04.11.2018 kl. 13:35

Lilla cancerskolan: strålbehandling

 

Imorgon är sista strålbehandlingen.

Själva behandlingen tar bara någon enstaka minut, men hela proceduren kanske ca 15 minuter då det tar en liten stund att kolla att man ligger exakt rätt, vilket förstås är mycket önskvärt. Det kollas alltid först med en röntgenbild innan själva behandlingen påbörjas. Numera tatuerar de inte märken som förra gången, utan jag har ritade märken med tusch på båda sidor för att underlätta inställningen.

Så ligger jag där med byxorna halvt nerdragna så de ser märkena och så snurrar satelliterna som jag kallar dem runt mig samtidigt som det surrar lite och en röd lampa lyser. I behandlingsrummet finns en jättevacker stor bild i taket på blommande äppelträd. Och så är det klart.

 

 

Leena
01.11.2018 kl. 19:57

Terapi kommer i så olika former

Strålningen mot höften har kommit igång. En femdagarskur denna vecka blir det. Kan inte säga att jag ännu skulle haft någon dramatisk effekt, men oftast kommer den med lite fördröjning.

Och idag skall jag äntligen få träffa en näringsterapeut. Hoppas jag kan få lite konkreta råd och tips så jag får lite bättre ordning på ätandet. Nu känns det som om jag har ett jobb som börjar på morgonen och som inte tar slut före jag lägger mig på kvällen som bara cirklar kring vad och när jag skall äta. Hungers- och mättnadskänslorna är lite satta ur spel verkar det som, vilket känns jobbigt för en som hela sitt liv hållit en stadig vikt och den delen har reglerat helt sig själv.

Det har varit mysiga dagar med syster. Vi har bland annat stickat, ätit våfflor, handlat äppelträd och tagit upp potatis ur frusen jord. Jag har blivit så uppassad. Riktig syskonterapi.

Nya cafét Tintin på Brändö serverar läckra våfflor.

Leena
31.10.2018 kl. 10:50

Löpa amok

Verkar bli en bra dag det här. Än så länge har magen och ätandet funkat utan anmärkning. Så är det sannerligen inte varje dag. Aptitlöshet är inget jag önskar någon. Bara strul. Endera har jag illamående för att jag inte ätit, ont i magen för att jag ätit, luftbesvär åt båda hållen eller så har jag lust att gråta av smärta på toaletten. Ett heltidsjobb att föda sig fast ätande och matlagning skall vara en njutning. Var så uppgiven en period igår att jag bara hade lusta att löpa amok. Men eftersom jag varken kan springa eller skrika (den nya medicinen har påverkat min röst) så blev jag mest liggandes trots frustrationen.

 Men idag så. Nu har jag fått njuta av mera taktil stimulering (läs här), lunchen smakade och snart blir det ett besök till en garnaffär med min vän. Lite som att gå i godisaffär. Jag har egentligen garnköpsförbud, vilket man förstår då man kollar i mitt förråd, men min vän skall påbörja ett nytt projekt vilket är nästan lika roligt. Särskilt då hon blev inspirerad av en islandströja som jag har stickat.

Och som om det inte skulle vara nog med det så kommer min långväga syster på besök i helgen. Bara mys alltså.

Min inspirerande ylletröja, lite päls som frisyr och jag, allt i en och samma unika selfie.

Trevlig helg till er alla!

Leena
26.10.2018 kl. 12:50

Taktil stimulering

Lyckligt lottad igen. Fick agera försökskanin för person som snart är klart utbildad inom taktil stimulering. Ja, jag vet, jag var också jätteskeptisk då jag först blev tillfrågad. Hade ingen aning om vad taktil stimulering var för något. Men nu vet jag bättre. Det handlar bara om beröring. Man blir berörd enligt ett visst mönster från topp till tå och det kändes verkligen behagligt. Lite som massage fast snällare och utan de där muskelknutarna som gör ont. Tanken är att stimulera en utsöndring av oxytocin i kroppen för en välbehagskänsla och avslappning. Det här är ingen egentlig behandling utan bara någonting som gör att det känns bra, vilket det också gjorde. Och de bästa av allt är att hon kommer igen om några dagar.

 

Leena
24.10.2018 kl. 16:13

Strålning igen

 

Efter lite numera traditionellt remissjagande har jag idag igen fått träffa vänlig och kompetent vårdpersonal som vill mig väl. Bland annat en onkolog som planerar min strålbehandling mot höftmetastaserna. Fick strålning dit som smärtlindring för snart fyra år sedan också, och det hjälpte då. Redan på måndagen skall jag få min första stråldos. Ett par veckor senare märker jag om det har någon effekt den här gången. Hoppas, hoppas. För numera går jag inte utan min krycka och även med den kan en promenad till biblioteket bara ett par kvarter härifrån bli för mycket. Så nu lever jag igen med stora förhoppningar inför framtiden.

Dessutom har jag planterat två olika sorters tulpanlökar båda i rosa-vita-lila toner vilka kommer att vara så vackra tillsammans med de lila och vita med rosa inslag som jag redan har. Som förhoppningsvis orkar blomma även nästa år.

Leena
23.10.2018 kl. 18:00

Minisemester i Borgå

Det blev en minisemester i Borgå. Ett obligatoriskt besök på Brunbergs fabriksbutik med provsmakning och en liten promenad genom gamla stan. Övernattning hos Ida-Maria B&B vid torget kan rekommenderas. Bastu med utsikt över domkyrkan i dimmig kvällsbelysning, hemtrevliga rum och god frukost med personlig service. Semesterstämning helt enkelt.

Leena
19.10.2018 kl. 11:15

Sorgen

Med hälsomotgångarna under våren och sommaren har sorgen också blivit mera närvarande i mitt liv. Sorgen över att vara sjuk. Sorgen över att vara begränsad fysiskt. Sorgen över att livet inte riktigt blev som det var tänkt.

Hur tacklar man sorg? Särskilt om den dyker upp gång efter annan?

Sorg är också en del av livet och måste få ta sin tid säger psykologerna. De instruerar att identifiera och sätta namn på sina känslor, sitta kvar i känslan och känna efter hur den känns, skriva ner den på en papperslapp och låta lappen flyta iväg i den imaginära bäcken som rinner förbi.

Alla behandlar sorg på olika sätt. På sitt sätt. Jag vet fortfarande inte riktigt vad mitt sätt är. Men ännu har jag tillfällen att öva och bli bättre på det.

PS. Visst har syrenhortensian en speciell färg nu i höst.

Leena
16.10.2018 kl. 13:00

Gömma squash

Den som själv odlat squash (zuccini) vet att det lätt blir lite för mycket av det goda. Förutom att grilla squash precis som det är, så är ”zucchini fritters” en av mina matfavoriter, men de är rätt så arbetsdryga. Receptet är från "Bills Food" av australiensern Bill Granger.

En enklare variant är att blanda ned riven squash och morot och varför inte lite fetaost också i plättsmeten (lämna då bort sockret).

Den senaste alternativet att gömma squash hemma hos oss är Tareq Taylors vegetariska lasagne.

Där steker man squashen, auberginerna och paprikan innan man varvar dem med tomatsås, ostsås och lasagneplattor. Lite mera arbete än jag brukar tipsa om, men med tre av oss i köket så blev arbetet lättare och en trevlig stund fick vi också.

Tomatsåsen krävde mycket ingredienser och kunde ha haft mindre vatten, men blev riktigt aromatisk. Väl värd sitt arbete.

Kokböckerna är alltså:

Leena
15.10.2018 kl. 11:45

Vad hände sen?

För ett år sedan var det högaktuellt med #metoo. Här i Vasa var det eleverna på övis (Vasa övningsskola) som steg fram och vittnade om mycket otrevliga händelser som ingen skall behöva uppleva. Uppropet #övistoo skakade om oss alla.

Men vad har hänt under ett år? Det tog svenska yle.fi reda på. Idag kan man läsa en mycket positiv artikel om att atmosfären på skolan har förbättrats, skolan signalerar nolltolerans mot sexuella trakasserier och kontakten mellan lärare och elever har blivit mera professionell. Glädjande nyheter!

Läs dagens artikel i svenska yle här.

Jag har tidigare skrivet om ämnet:

Leena
14.10.2018 kl. 14:02

Parkurs

Vi har varit på kurs som cancerföreningen ordnat. Jag har lärt känna helt nya människor, yngre och äldre, olika öden, den ena jobbigare än den andra. Vi har funderat på känslor, både de positiva och de som vi helst vill sopa under mattan. Det är befriande att ens känslor blir förstådda och bekräftade. Vi har lätt för att förstå varandra. Ömsesidig respekt. En gemensam känsla. 
Jag tror alla kunde ha nytta och glädje av att stanna upp ibland, dela och diskutera, lära känna sig själv och andra lite bättre. Om du har en livspartner: vad sägs om att fundera på vilka ens partners livsdrömmar är, vad hen blir mest entusiastisk över, eller hur hen föreställer sitt liv efter fem år? Eller vad är din partner mest nöjd över i ert förhållande? Eller du? Oavsett om du är drabbad av sjukdom eller inte. 
 
Hela frågebatteriet om parförhållandet hittar du (tyvärr bara på finska) här på väestöliittos hemsida.
 
Leena
12.10.2018 kl. 11:47

Stormskärs Maja

Mycket kultur nu.

Idag var det dags för Stormskärs Maja på Vasa teater. En bekant historia berättad med mycket musik, sång och finurliga ljudeffekter. En verkligt fin föreställning. Både skratt och tårar, men framförallt fantastiskt fin scenografi. Med små medel byggde de upp en hel skärgård. Det häftigaste var kanske hur de med hjälp av ett enormt plastdraperi kunde imitera vågor som nästan såg naturliga ut. Scenkläderna var också väldigt välvalda, enkla i harmonisk färgskala, men så talande. Eller den rara scenen då hela familjen badade bastu. En teater som helt enkelt berättar vad livet är.

Har du någon som helst möjlighet att gå och se den så gör det. Jag tror inte att du ångrar dig.

Kolla en trailer här.

Och ännu ett stort tack till Österbottens cancerförening som ordnade vårt teaterbesök.

Leena
06.10.2018 kl. 19:45

Riktigt bra TV

En dag som denna som verkligen gått utan att jag gjort någonting, kan jag rekommendera en eller egentligen två amerikanska TV-serier som jag gillat skarpt.

Big little lies” har sänts bara i en säsong i sju delar men en till är planerad till nästa höst. Mycket välgjort drama om amerikanska mammor i vackra Monterey på amerikanska västkusten. Klassiska ingredienser med bland annat otrohet, mobbning och familjevåld (mycket berörande men jobbiga scener) i vackra boendemiljöer och vyer och med riktigt duktiga skådespelare bland annat Nicole Kidman och Alexander Skarsgård. Sju delar passar en lång lat dag.

Den andra serien ”The Affair” är också väldigt välgjord och med ett grepp där samma händelser utspelas ur olika personers synvinkel. Intressant hur till och med klädsel och utseende uppfattas olika beroende på ur vems synvinkel det berättas.  The Affair handlar som titeln säger om en otrohetsaffär som på ett fängslande sätt leder till så mycket annat. Den första och fjärde säsongen gillade jag mest, den tredje säsongen var till och med lite på gränsen för läskig för en som mig.

Båda serierna finns i sin helhet på t ex HBO Nordic. Har man inte den så går det att prova en månad gratis. Det är möjligt att se båda serierna under en intensiv TV-månad kan jag intyga.

Leena
05.10.2018 kl. 17:07

Allemansrätten

Har ni som bor i Finland noterat att Yle Vega har tillsammans med finska Yle Luonto ett projekt där man försöker få allemansrätten att bli upptagen som ett av Unescos immateriella kulturarv? Ett rätt bra initiativ tycker jag. Gå in på sidan "Vi drar till skogs" och fyll i dina skogsturer och svara på några enkla frågor så bidrar du kanske till att bevara den unika allemansrätten i vårt land. Jag kunde också fylla i vår skogstur från senaste helg där. Du har säkert flera turer som du kan bidra med. Kampanjen fortgår till den 7.10.

Kampanjen Vi drar tll skogs hitar du här.

 

Leena
03.10.2018 kl. 11:33

Mirakulös behandling

Nu har vi i alla fall gett hararna en utmaning i vinter. De allra minsta fruktträden blev inhängnade av nät och de små men lite större fick ett barkskydd runt stammen. Fult men effektivt tror vi. Nu hoppas jag haren hittar annat att äta i vinter än våra fruktträd.

På tal om effektivt. Hörde precis en mycket glädjande nyhet. Nobelpriset i medicin har delats ut till amerikanen James P. Allison och japanen Tasuku Honjo. Det är forskarna som upptäckt cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer, alltså de immunologiska medicinerna mot cancer. Trots att det inte funkade på mig så finns det massvis av personer som haft nästa mirakulös förbättring med den behandlingen. Grattis inte bara till pristagarna utan till alla som numera kan erbjudas en potent behandling. Fantastiskt fin utveckling på cancerbehandlingsfronten!

 

Leena
01.10.2018 kl. 13:31

-START-

-BLOGGARKIV-

 

-KATEGORIER-

Cancer

Familj

Företag och jobb

Hästliv

Kretslopp

Lilla cancerskolan

Mat

Musik

Skärgårdsliv

Trädgård

Vasa

 

Om mig:

Hej, jag heter Leena och har cancer. Nej såhär. Hej! Jag heter Leena och lever trots att jag har cancer. Fast egentligen är det såhär: Hej! Jag heter Leena och jag har ett gott liv.

Visste du att idag botas många som fått diagnosen cancer? Jag är inte en av dem. Min cancer går inte att bota. Det har läkarna sagt. Men jag lever bra ändå.

 

Följ bloggen på Facebook: Passligt

Kontakta mig på: leena.sahlstrom(at)hotmail.com

Voit ottaa yhteyttä minuun myös suomeksi.

 

Följ mig på instagram: @leenasahlstrom

 

Om bloggen:

Kan man trivas i Vasa? Ofta får jag frågan. Och efter sjutton år i Sverige, nio år i Helsingfors och två i USA och Australien: visst gör vi det. Eller åtminstone tänker jag ge Vasa en chans. Passligt handlar om det. Och om hästar, trädgård och musik. Och lite om cancer.

 

Foto: Alla bilder är mina egna (om inget annat angetts). Du får gärna använda dem bara du tydligt anger källan/fotografens namn (Passligt.ratata.fi / Leena Sahlström)

 

Vad är egentligen passligt?

 

Min samarbetspolicy:

Det kan hända ibland att jag samarbetar med någon. Varje samarbete märker jag tydligt ut i början av inlägget. Jag samarbetar enbart med företag som säljer produkter eller tjänster jag själv gillar och som jag tror kan vara till nytta och glädje för mina läsare. Det går inte att köpa min åsikt. Jag hoppas mina samarbeten är något du också kommer att gilla.

 


 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar