Jag har syndat

26.01.2018 kl. 09:54

Syndat är kanske att ta i lite, men jag har i alla fall brutit mot mina principer och uppställda mål. Och januari har inte ens nått sitt slut. Köpstoppet! Vad blev det av det?

För jag har nu (äntligen?) inhandlat både en ny eltandborste och telefon.

Eftersom mat och medicin inte inkluderas i köpstoppet är det kanske ändå orimligt att räkna tandborsten som mat även fast den sätts i munnen, men medicin kanske? I alla fall som preventiv vård, och det är i ropet, det vet jag.  Och trots att den visserligen var på rea så var det verkligen inte ett spontanköp, utan tandborsten följde med mig först från den tredje butiken jag besökte (och efter en hel del googlande).

Det är länge sedan jag varit till annat än matbutiker nu och blev rätt ställd igen faktiskt över hur mycket saker som säljs, eller åtminstone är till salu. Kan det verkligen finnas ett behov för allt? Inrednings och köksprylar i alla möjliga kulörer, elektronik så att hyllorna bågnar, och alla dessa bra att ha saker som du inte visste att du inte klarar dig utan. Halpa Halli som nyligen stängde i Vörå hade inte haft mycket varor kvar efter sin slutförsäljning stod det att läsa i tidningen, men jag undrar bara, var är alla de grejerna nu? Fyller de verkligen ett behov eller var de så kallade bra köp?

Den nya telefonen däremot ger mig nya utmaningar. Efter att tre olika biträden bestämt ruskat på huvudet och sagt att det inte finns någon möjlighet att överföra alla mina kontakter till den nya telefonen med annat operativsystem (och jag inte var villig att betala 69€ för att någon annan gjorde det (manuellt?) åt mig), så sitter jag nu här med en telefon innehållande 5 (fem!) kontaktuppgifter. Numren till min man och mina tre barn, och min bror som råkade ringa väldigt lägligt igår. Med andra ord om du vill bli uppdaterad i mitt nya liv, ring mig (jag svarar också på okända nummer nu, har nog inget val), eller messa mig (och kom ihåg att skriva från vem det är!), så lovar jag att spara ditt nummer för senare bruk. Tills dess får du ursäkta mig för ett mer opersonligt bemötande.

Bildbevis. På själva tandborsten, en glädje i vardagen, och på telefonen som tog bilden. Och inte minst ett bevis på att jag klarade av att använda den. Inte illa av en tant som jag, med ett lätt spänt förhållande till ny digital utrustning.

Leena

Tack!

Det smälter undan och plötsligt kommer julrosorna fram. Och påminner om att det är många saker vi inte kommit oss för att göra. Som att tacka alla som valde att minnas Leena med en donation. Tack! Det blev cirka fyratusen euro, som kommer att vara till nytta och glädje för många. 
Fritjof
30.03.2019 kl. 10:16

Vi är långt från att bottna nu

A Star is Born blev den sista film vi såg på bio tillsammans. En dryg månad senare slocknade Leenas stjärna. Vi är långt från att bottna nu.

Jag, barnen och övriga nära anhöriga har satt stort värde på era kondoleanser och kommentarer här på bloggen. På söndag publiceras Leenas dödsannons i Vasabladet och Hufvudstadsbladet. Bloggen och framför allt er läsares respons hade mycket stor betydelse för Leena. Jag tror hon hade velat att ni vet. 
Fritjof
31.01.2019 kl. 16:11

Leena har somnat in

Till alla er läsare: Leena somnade lugnt och fridfullt i dag den 13 januari 2019 på onkologen i Vasa. Hon blev överraskande snabbt mycket dålig på onsdag eftermiddag och har legat på sjukhus sedan dess. Med varma hälsningar, Fritjof och barnen
Fritjof och barnen
13.01.2019 kl. 21:06

Gott nytt år 2019!

 

I både med och motgång lever jag med sjukdomen. I början av året var det ännu klart medgång tills min trotjänare i mer än två år, Afinitor, på våren gav upp kontraktet med mig. Sedan blev det mycket motgångar som började med påvisade hjärnmetastaser och obehaglig hjärnstrålning och fortsatte med immunologiska behandlingar som inte hade effekt på monstret som samtidigt passade på att växa till sig. Ännu en ny medicin som gav glädjande nyheter men med rätt tuffa biverkningar som pris. Nu lagom till jul fick jag kraftiga buksmärtor som sannolikt orsakats av metastas som ställt till med en infarkt i levern. En annorlunda jul, men ändå med många ljusglimtar bland min kära familj.

Igår firade vi nyårsafton här hemma med våra unga vuxna som tillredde en riktigt god trerättersmiddag med bland annat jordärtskocksoppa till förrätt, fantastisk renfilé med rödvinssås och frysta tranbär med varm kolasås till efterrätt. Ett verkligt fint slut på det gamla och början på det nya året.

Nu fortsätter återhämtning för min del och en önskan att snart få påbörja cancermedicineringen igen och en ny fight mot monstret.

Jag önskar er alla ett riktigt gott nytt år 2019 och tackar samtidigt för alla kommentarer, pepp och lyckönskningar jag fått under den senaste tiden och under hela det gångna året. Det värmer och betyder väldigt mycket för mig.

Leena Sahlström
01.01.2019 kl. 14:59

Slutet nära?

Julen blev inte riktigt som tänkt. Har varit inlagd sen den 21.12 då jag åkte in för ovanligt kraftiga buksmärtor. Som värst var smärtorna så obeskrivligt kraftiga att jag blev rädd att slutet var nära. Inget jag tidigare upplevt trots tre förlossningar utan smärtlindring, en barnlek i jämförelse, och öppen bukkirurgi då njuren med modertumören opererades bort. Höga inflammationsvärden och levervärden gjorde att de ville hålla mig kvar. Har droppats med två olika antiboitika tre gånger i dygnet sen dess. Som tur är bor vi nära sjukhuset så jag har fått åka hem mellan droppandet och fira under juldagarna. Fast för min del blev det inte så mycket julmat främst lite lutfisk, potatis och vitsås då sillarna inte smakade med aptitlösheten och smakförändringarna i munnen. För övrigt mest vila och tupplurar på soffan bland allt glatt julsorl. Kan berätta att det är en rätt magisk känsla att vakna liggande mer eller mindre under en ungdomstrio som spelar julvisor.

Igår togs en magnetröntgen av främst levern och väntar nu på besked. Hoppas på att det var en leverinfarkt så jag kan slippa antibiotikan. Min mage protesterar hejvilt efter allt som den måste utstå.

Igårkväll var det ett lätt val att åka hem och sova då fyrapersonersrummet nu är fullt med snarkande tanter. Och jag sov så gott. Bästa på länge. Morgongröt framför kaminen och så glad över att känna mig lite bättre igen.

Leena
28.12.2018 kl. 10:00

Tjugofjärde luckan

 

Julafton. Nu är då dagen äntligen här. Åtminstone som barn var det så det kändes. Tiden rusar fram på ett helt annat sätt nu i vuxen ålder.

Men nu är det dags att njuta av julljus, julgranar och pynt. Doften av pepparkakor och glögg som fyller huset. Av god mat och trevligt sällskap. Tid vi kan ge varandra.

Ha en riktigt god, trevlig och fridfull jul!

Leena
24.12.2018 kl. 10:00

Tjugotredje luckan

 

Fjärde advent.


När fjärde ljuset brinner
vi hämtar julegran
och alla människor räknar:
dan före dan före dopparedan.

 

Den klassiska versen stämmer föga hos oss idag, för julgranen står redan inne och vi skall enligt traditionen bada julbastu. Det nya för i år är att kl 20.50 bänkar vi oss framför TVn för att se julkonserten Decemberkväll med ett flertal bekanta ansikten både i publiken och på scen. 

För min del blir det inte traditionell julbastu i år då jag ännu ligger inne på sjukhuset. Någon infektion vars ursprung ännu är okänd härjar och jag sköts med två olika sorters antibiotika intravenöst tre gånger i dygnet. Nu är åtminstone de fruktansvärda smärtorna i magen borta och TV har jag på rummet så jag inte behöver missa konserten. 

Leena
23.12.2018 kl. 10:00

Tjugoandra luckan

Lite överraskande blir den här luckan inte som det var tänkt. Jag har övernattat på BB inatt och inte av den orsak man vanligen gör det. Som för Josef och Maria var det fullt på alla härbärgen. Har inte fått träffa läkaren ännu idag så jag får återkomma om läget. 
Leena
22.12.2018 kl. 09:30

Tjugoförsta luckan

 

Idag var det som om det skulle varit bemärkelsedag då jag fick börja morgonen med att öppna en blomleverans med en vacker julros till min samling av en kär vän. Några julkort hade också kommit och gröten är uppäten. Som socker på moset så är det nu eld i vår nyinstallerade kamin i köket. Efter alla vändor med bygglov, brandskydd och smärre motgångar så står den nu där och sprakar och värmer. Att resten av köksrenoveringen skall vara slutförd får vi njuta av lite senare.

Ikväll blir det att ta in julgranen. Sonen som prompt ville ha gran i år igen skall förhoppningsvis också medverka i att den sågas av, kommer in och blir pyntad.

Och så förstås ett varmt tack till er alla som kommit med hälsningar och hejarop efter gårdagens inlägg. Det betyder mycket. Det skall väl gå vägen det här också.

Leena
21.12.2018 kl. 10:00

Tjugonde luckan

 

Varning för känsliga läsare:

Tjugonde luckan blir inte som tänkt utan en ren avsky mot den här sjukdomen som ställer till det för mig och de mina i vardagen. Kroppen spelar mig spratt. Efter att ha kräkts på mer än en allmän toalett de senaste dagarna så känner jag mig lite uppgiven. Ett steg i fel riktning och min kropp lägger av. Maten, som helst består av gröt eller youghurt, delas upp i småsmå portioner och jag blir mest liggande på soffan. Min viktnedgång stressar mig då den är svår att hålla med en minst sagt krånglande mage. Skulle det inte vara för alla hjälpsamma och snälla människor runt mig och att jag vet att medicinen har effekt, så skulle jag antagligen slängt in handduken redan.

Så med det sagt så hoppas jag verkligen att du får glädjas över allt det fina julen bär med sig. Jag skall jobba med min inställning och lovar att inte kräkas så mycket elände på er mera såhär nära julen.

Leena
20.12.2018 kl. 10:10

Nittonde luckan

 

I morse smakade gröten bra. Nu då det inte längre är en självklarhet för mig att jag har aptit eller att jag får behålla maten, så känns en äten måltid så mycket bättre.

Såhär innan julen verkar det enligt tidningen finnas en del församlingar och andra sammanslutningar som satsar på julbord för ensamma eller för de som har aptit men inget att mätta den med. Vilken fin gärning av de som jobbar för de svagaste i samhället. Kanske du är en av dem?

Leena
19.12.2018 kl. 10:00

Artonde luckan

Kan en morgon börja bättre än att bli hälsad godmorgon av haren? Blev så glad att se den igen under buskarna i bersån. Undrar hur länge det är sen sist? Där satt den igen och kikade runt sig med spetsade öron och tydligen utvärderade stället att vila på. Tyvärr blev den bortskrämd av någon plogbil eller annat, men förhoppningsvis dyker den snart upp igen. För jag är lite mer självsäker i år att jag lyckats skydda mina nyplanterade fruktträd för små söta harar. Men det återstår att se.

Bilden är från förra vintern, för i morse var det för mörkt för fotografi.

Både stamskydd och hönsnät för de känsligaste.

Leena
18.12.2018 kl. 10:00

Sjuttonde luckan

 

Nu då vi lever årets mörkaste veckor har jag riggat upp lite extrabelysning för julrosorna och olivträdet, som verkar ha det riktigt jobbigt nu. För mina tre julrosor skall utöka min julrosrabatt på våren. Den där stora julrosrabatten jag drömmer om. Men de är lite knepiga i den varma inomhusluften och mörkret, de kära julrosorna. Lite mera ljus, lagom lite vatten och lite tur behövs. Eventuellt förpassas de ner i den svala källaren senare om det krävs. Men vad gör jag inte för mina vänner.

Har du blomsterlökar som amaryllis går det ju bra att spara de lökarna också till nästa år. Det är kanske inte så lätt att få dem att blomma exakt till julen, men de gläder även under andra årstider, tycker jag.

Leena
17.12.2018 kl. 10:00

Sextonde luckan

 

Redan tredje advent.

När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och alla bakar kakor
och har ett väldigt styr.

Ja inte vet jag med er andra, men här har varken adventsljusstake kommit fram ur förrådet inte heller bakar vi kakor eller syr julklappar. Men visst kommer julen i år ändå. Det är jag helt säker på.

 

Bilden tagen på Puolalabacken i Åbo.

 

Leena
16.12.2018 kl. 10:00

Femtonde luckan

 

Dags för ett klimattips igen.

Jag kommer ännu också väl ihåg då jag mer eller mindre handgripligen på ett av mina första sommarjobb för riktigt många år sedan blev undervisad i hur man tvättar ett golv. Av chefen. A och o var att det är vattnet och den mekaniska rengöringen som rengör. Inte rengöringsmedlet. Och då du tvättat av hela golvet och tror att du är klar då börjar man om igen från början för det är först då det egentligen blir rent.

Så, precis som i den avskyvärda reklamen på TV, så räcker en mindre mängd rengöringsmedel än du tror då du torkar av golvet nästa gång.

Leena
15.12.2018 kl. 10:00

Fjortonde luckan

 

Julfeelis, Vasas nyaste julmarknad, gav verkligen julstämning. Den mysiga belysningen och pyntet på den vackra innergården invid kaserntorget var otroligt lyckad. Upplysta stammar, julgran och ljusslingor förhöjde verkligen stämningen. Vill man nappa på årets tema med återbruk så fanns det också bland annat söta små väskor tillverkade av jeans och annat återanvänt material bland allt lokalt konsthantverk. Men den fina julstämningen var väl värd ett besök, särskilt då vår egen ljussättning här hemma i år ännu i stora delar väntar i sitt förvar.

 

Leena
14.12.2018 kl. 10:00

Trettonde luckan

 

Lucia.

Mycket gamla fina minnen har jag från Lucia. Några av de mysigaste är väl från åren då barnen var i dagisålder och alla barnen själva fick välja om de ville vara Lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar eller pepparkaksgubbar. Helt enkelt ett alldeles underbart Luciatåg.

Numera är barnen så stora att de inte lussar för oss längre. Förutom 15-åringen som blivit ombedd att ackompanjera Finlands Lucia med sin violin på några av dess framträdanden.

 

Leena
13.12.2018 kl. 10:00

Tolfte luckan

 

Hos oss har en efterlängtad renovering av köket kommit igång såhär i december. Hur klokt är det egentligen? Men det kloka med det är att vi återvinner gamla köksskåp som nu är inne för att målas om. Åttiotalsköket blir 50-talsstuk i vårt 50-talshus. De delar som ännu går att använda av de gamla åttiotals stommarna skall så småningom bli förvaring för verktygen i källaren istället.

Det gamla parkettgolvet sparar vi också. Gillar den nya golvklinkern som ersätter några hål som dök upp under gamla köksskåp.

Ser så mycket fram emot att det skall bli klart, men kan nu redan se att det blir så mycket bättre än tidigare.

Leena
12.12.2018 kl. 10:00

Elfte luckan

 

Med mindre än bara två veckor till julen så blir det så småningom dags att tänka på vad som skall serveras på julbordet. I år blir vi många, riktigt många, som skall äta julmiddag tillsammans, närmare 30 personer. Men sedan flera år tillbaka så har vi maten uppdelad mellan oss. En fixar lådorna, en annan lägger in sillen, handlar in lax, blötlägger lutfisken och lagar rosollin, bland annat. När man är så här många så finns det många smaker och det är svårt att lämna bort något.

Årets utmaning är att handla in tillräckligt lite mat så man undviker matspill. Handla bara det som äts upp för att undvika gömma-skinkan-leken långt in i på det nya året. Efter ett par dagar av julens underbara smaker brukar jag gärna återgå till en mer vardaglig kost. Sällan smakar till exempel en pizza så gott som i mellandagarna.

Leena
11.12.2018 kl. 10:00

Tionde luckan

Igår läste jag något överraskande och lite nedstämmande i tidningen. Det handlade om gurkor. Österbottens lokalproducerade gurkor. Logistiken kring gurkorna betyder att de först samlas upp i ett lager i södra Finland för att därifrån distribueras tillbaka till våra butiker här i Österbotten. Minst 800 km transport i onödan. Även om det är kostnadseffektivt så är det inget som jag tilltalas av.

Det här motiverar ju att även nästa år odla egna gurkor och köpa direkt från producent om möjligt. Om inte annat så för den lokalproducerade känslans skull.  

Leena
10.12.2018 kl. 10:00

Nionde luckan

 

Andra advent.

När andra ljuset brinner är snart Lucia här.

Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär.

Leena
09.12.2018 kl. 10:00

Åttonde luckan

 

Tid.

Vår tid är väl det finaste vi kan ge någon annan.

Jag har fått mera tid. Var på kontroll och många av metastaserna som växte så mycket under sommaren hade minskat i storlek. Inga nya heller, som jag började misstänka med tanke på mitt mående som inte varit på topp, milt sagt. Så goda nyheter! Nu är det ett kortare uppehåll i medicineringen för att prova om det skulle få bukt på biverkningarna och höja allmäntillståndet lite. Redan nu andra medicinfria dagen känner jag mig pyttelite bättre. En lättnad.

Leena
08.12.2018 kl. 10:00

Sjunde luckan

 

I förrgår var det premiär på det nya fantastiska stadsbiblioteket i Helsingfors, Oodi. Särskilt tredje våningen med sitt välvda tak, ljus och rymd var imponerande. Nuförtiden är ett bibliotek inte längre bara till för att låna böcker, utan hela stadens vardagsrum. Här kan man förutom att låna och läsa böcker, fika på café, och hitta lugna rum att studera i, också bland annat låna symaskiner, undervisningskök och en massa andra typer av aktiviteter som jag inte förstår allt ens vad det innebär. Imponerande må jag säga. Och kul att kunna besöka det på öppningsdagen. Så nu förstår du redan att dagens uppmaning är att nästa gång du tänker köpa en bok, kolla om den inte går att låna på biblioteket först. Här i Vasa har jag till och med så bra erfarenhet av betjäningen då de genast köpt in en bok åt mig som jag önskade och de inte hade sen tidigare.

Tidigare relaterade inlägg och lästips:

 

Leena
07.12.2018 kl. 10:00

Sjätte luckan

Idag den 6.12 firar vi självständighetsdag här i Finland. En högtidlig dag som för mig som barn alltid innebar att gå med scoutkåren i ett fackeltåg genom vår lilla stad. Det var spännande för brandkåren var alltid med och hjälpte till med facklorna. För säkerhets skull.

Vi planerar installera en vedspis i vårt hem. Förutom att det är mysigt, så tror vi att vi kan komplettera husets uppvärmning och därmed minska kostnaderna. Visste du att en grad svalare inomhusluft minskar ca 5% på uppvärmningskostnaderna? Ta fram dina raggsockor, ylletröjor och plädar och vrid ner värmen en grad och både din plånbok och miljön tackar dig.

 

Leena
06.12.2018 kl. 10:00

Femte luckan

Jag vet att det finns de som städar huset från källare till vind inför julen. Jag hör inte till dem. Visst vill jag också att det skall vara julfint runt mig, men måtta med allt. Har tidigare pratat om miljövänlig städning. Kanske du kan skippa dammsugningen en gång och använda sopborsten istället? Det är en miljögärning som jag gillar.

 

Tidigare inlägg om bl a miljövänlig städning:

 

Bilde är från ett café på Puolalabacken i Åbo. Julpyntat i en gammal stil i fantastisk gammal gård. Har du vägarna förbi så gå och insup gammal hederlig julstämning.

Leena
05.12.2018 kl. 10:00

Fjärde luckan

Nu är jag på väg ner igen till Helsingfors för kontroll. Sitter på tåget, trött, efter en för mig tidig start på dagen. Idag den fjärde december utmanar jag dig att lämna bilen hemma, klä dig varmt och använda cykel, allmänna färdmedel eller gå till fots. Lite frisk luft får du på köpet.

Leena
04.12.2018 kl. 10:00

Tredje luckan

Dagens miljögärning är att skippa köttet och äta en vegetarisk rätt till lunch eller middag. Eller varför inte både vegetarisk lunch och middag.

Är du som jag och aptiten är nedsatt så äter du precis vad du vill, utan några som helst restriktioner.

Har du bara ingen inspiration så kan du till exempel tillreda goda rotsaker i ugnen eller en batatsoppa som finns beskrivna tidigare här:

Riktiga vinterklassiker.

Leena
03.12.2018 kl. 10:00

Andra luckan

 

Första advent och idag tänder vi det första av fyra ljus i adventsljusstaken.

När första ljuset brinner 

står julens dörr på glänt

och alla barnen glädjas

att fira få advent

I decembermörkret blir det för övrigt riktigt många värmeljus som bränns åtminstone hemma hos oss. De små behållarna platsar bra i metallåtervinningen. Jag har placerat en liten aluminiumform i vårt återvinningskärl dit jag samlar alla små rester av värmeljusen, som annars så lätt slinker ned i det brännbara avfallet. Alla bäckar små.

Leena
02.12.2018 kl. 10:00

Första luckan

Idag är det lilla jul. Start på adventstiden. I min barndom firade vi lillajul med en liten julgran som var liten nog att stå stadigt i en stor syltburk. Små presenter till oss barn ingick också i konceptet.

I min familj har vi ofta firat lillajul med lutfisk till middag. Den första för säsongen. I år blir det annorlunda för familjen är splittrad på olika evenemang detta år. Så istället har vi tjuvstartat lutfiskpremiären redan tidigare.

Ibland behövs en liten present med till julfesten. Årets julklapp är återvunnen. Kanske en bra bok ur den egna bokhyllan ännu kan glädja någon annan?

 

Jag skrev om immateriella julklappar i ett tidigare inlägg här:

Leena
01.12.2018 kl. 10:00

Julkalender 2018

 

Har inte tidigare kört bloggjulkalender, men fick en liten idé och tänkte ge det ett försök i år. Ni som känner mig vet att miljön, klimatet och östersjön ligger mig varmt om hjärtat. Därför tänkte jag samla ihop lite små miljötips där vi alla gemensamt kan dra ett pyttelitet strå till stacken. I vår vardag. Med små saker som på en månad tillsammans kan bli mera.

Hej hopp! Imorgon redan får vi öppna första luckan. Häng med!

Så här ser årets scoutjulkalender ut. Imorgon öppnar vi första luckan.

Leena
30.11.2018 kl. 15:34

Rätt bra helt enkelt

Idag har varit en helt bra dag. Ätandet har fungerat rätt bra. Nu lite salta kex som kvällssnax. Har uträttat äranden, handlat mat och som sagt lyckats äta endel. Eller en hel del om man frågar mig.

Dssutom kan jag se framemot tre olika julkonserter på tre olika orter inom den närmaste veckan. Låter lite busy då man ser det så här, men kommer man inte i julfeelis efter det så måste det vara något annat fel.

Och samtidigt som jag skriver detta underhåller sonen på pianot. Låter rätt bra eller hur?

Leena
28.11.2018 kl. 19:35

Glöm Black Friday!

Aktuellare än någonsin: klimatförändring och havets övergödning. Glöm Black Friday! Nu skall jag slå ett slag för minskad konsumtion inför julen.

Vår familj för alltid en klassisk diskussion inför julen om julklappar. Du vet den som börjar med ”inte skall vi väl ha några julklappar i år...” Det slutar varje år med säckvis. Fast i rättvisans namn har nog mängden minskat med stigande ålder. Vilket är glädjande.

Årets julklapp är det återanvända plagget, enligt svensk media (HUI research). Det plagget är fyndat på second hand, eller helt gjort av återvunnet material. Är du lite händig stickar du ett par glada sockor, vantar eller mössa av restgarner du redan har där hemma. Andra idéer att ersätta köphetsen kunde vara olika immateriella presenter och upplevelser som t ex

  • Biljetter till kultur som bio, teater eller en konsert eller varför inte ge ett presentkort till en vegetarisk restaurang, massage eller pedikyr.
  • Lite mer äventyrligt är ett presentkort till en ridtur på islandshäst, äventyrsbad eller höghöjdsklätterpark.
  • Eller så samlar du ner dina bästa vegetariska recept till en liten kokbok.
  • Skriver en egen vers till din bästa vän eller läser upp din favoritdikt, sjunger en sång eller uppträder med en dans. Det kan visa sig bli den bästa julklappen av dem alla.

 

Har du några bra julklappstips att dela med dig av?

 

Leena
22.11.2018 kl. 10:01

Cancerbaksmälla

Läsvärd krönika av Lena Skogberg i HBL idag. Om livet efter cancer. Önskar jag också kunde tala om en tid efter cancern, men trots det känner jag igen mig i mycket som Lena skriver. De till synes lindriga biverkningarna som ställer till det i vardagen, då man skall vara glad över att man får leva.

Cancerbaksmälla. Så beskrivande.

Läs krönikan skriven av Lena Skogberg:

 

 

Leena
20.11.2018 kl. 14:21

Vitlök

Det är mitten på november, nio grader varmt och jag har planterat små, små vitlöksklyftor. Äntligen kom de ner i jorden. Undrar om jag på våren kommer ihåg dem längre.

Leena
16.11.2018 kl. 11:02

En strandad valross

Då har jag haft glädjen av att få njuta av taktil stimulering igen. Egentligen är jag fortfarande lite överraskad av att något till synes så enkelt kan vara så skönt och göra en så avslappnad. Att bli inoljad i specifika mönster och till sist bli inbäddad till en valross. Höjden av njutning.

Leena
15.11.2018 kl. 13:56

Några kråkor i parken

Mycket kråkor i parken är det. En smakar på något som den sedan lämnar därhän, dricker lite vatten tillsammans med en annan och plötsligt är de borta. Inte en fågel syns till. Alla så målmedvetna på något sätt.

Själv har jag lite tappat styrfart. Påminns brevledes att min sjukskrivning har ett slut. Vad skall det bli sedan? Någon mer energisk stund i ensamheten här hemma kan jag ibland sakna jobbet. Eller snarare arbetssammanhanget. Själva jobbet är jag tveksam till om jag skulle orka med just nu. Men de trevliga arbetskamraterna, kaffepauserna och världsförbättringen. Det som gjorde det värt att ta sig till jobbet dag efter dag.

Men mest av allt saknar jag nog energin som var en förutsättning för att kunna jobba och delta på samhällets villkor. Undrar när den riktigt skall återkomma?

Men nu har jag i alla fall kommit igång att sticka igen. Få kan livnära sig på att sticka, men det är för övrigt en riktigt trevlig sysselsättning. Särskilt då man har sällskap.

Leena
14.11.2018 kl. 14:50

Den enklaste kransen

Det kan inte vara enklare att fixa en lingonkrans. Hjärtat som jag köpte på en mässa för några år sedan är öppningsbar och fylls på med lingonris och så är det klart. Busenkelt och fin blir den också tycker jag. Nu hänger den ute på ytterdörren samtidigt som trappen blivit lite uppiffad med nya höstväxter och jag fick lite tallris ut i krukorna. Lite senare skall det bli små ljusslingor också har jag tänkt.

 

Trevlig helg!

Leena
09.11.2018 kl. 15:07

Att fara

Min man uppslukades en kväll av dikter. Lars Huldéns verk. En del läste han högt. Här är en av dem. Jag väljer bort dialektversionen för jag kan inte uttala hans dialekt korrekt.

 

Man skall fara

Man skall nog fara

om de ringer från sjukhuset

och säger att någon man känner

eller är släkt med

är där och är mycket dålig.

Då skall man nog fara

dit.

Man skall inte låta halkan

eller kölden

eller det myckna arbetet

hålla en tillbaka.

Utan man skall nog fara.

Det är lessamt

om någon måste dö allena,

utan någon närskyld bredvid sig.

Och även om de säger på sjukhuset

att han är medvetslös

och att det ingen mening är med

att du kommer.

Men det är det att de ser så mycket där

och kommer inte att tänka på

att det också är för din egen skull

som du skall fara, så att du inte

behöver gå och fundera på det sedan,

att du borde ha farit.

Så man skall nog fara.

 

av Lars Huldén

 

(Märkväl att ordet "nog" i finlandssvenskan används som ett förstärkningsord, snarare i betydelsen verkligen än kanske.)

Leena
06.11.2018 kl. 17:35

Klar!

Nu är den färdigstickad. Visst blev den fin, särskilt på dotter som klär i allt. Den är gosig och särskilt varm om öronen som täcks av tredubbelvikt patentstickning.

Mönstret är från Novitas höstnummer och stickat av garnet Novita natura.

Leena
05.11.2018 kl. 17:54

Dagens glädjespridare

Julrosen gör det igen. Nu har två av mina plantor i trädgården knoppar! När allt annat går i vintervila så passar den på. Helt fantastiskt!

Du har väl knappast missat att min plan är att en dag ha en riktigt stor rabatt med blommande julrosor som på bilden här nedanför.

Tidigare om julrosor:

 

 

 

Leena
04.11.2018 kl. 13:35

-START-

-BLOGGARKIV-

 

-KATEGORIER-

Cancer

Familj

Företag och jobb

Hästliv

Kretslopp

Lilla cancerskolan

Mat

Musik

Skärgårdsliv

Trädgård

Vasa

 

Om mig:

Hej, jag heter Leena och har cancer. Nej såhär. Hej! Jag heter Leena och lever trots att jag har cancer. Fast egentligen är det såhär: Hej! Jag heter Leena och jag har ett gott liv.

Visste du att idag botas många som fått diagnosen cancer? Jag är inte en av dem. Min cancer går inte att bota. Det har läkarna sagt. Men jag lever bra ändå.

 

Följ bloggen på Facebook: Passligt

Kontakta mig på: leena.sahlstrom(at)hotmail.com

Voit ottaa yhteyttä minuun myös suomeksi.

 

Följ mig på instagram: @leenasahlstrom

 

Om bloggen:

Kan man trivas i Vasa? Ofta får jag frågan. Och efter sjutton år i Sverige, nio år i Helsingfors och två i USA och Australien: visst gör vi det. Eller åtminstone tänker jag ge Vasa en chans. Passligt handlar om det. Och om hästar, trädgård och musik. Och lite om cancer.

 

Foto: Alla bilder är mina egna (om inget annat angetts). Du får gärna använda dem bara du tydligt anger källan/fotografens namn (Passligt.ratata.fi / Leena Sahlström)

 

Vad är egentligen passligt?

 

Min samarbetspolicy:

Det kan hända ibland att jag samarbetar med någon. Varje samarbete märker jag tydligt ut i början av inlägget. Jag samarbetar enbart med företag som säljer produkter eller tjänster jag själv gillar och som jag tror kan vara till nytta och glädje för mina läsare. Det går inte att köpa min åsikt. Jag hoppas mina samarbeten är något du också kommer att gilla.

 


 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar