Loppispremiär

13.08.2017 kl. 22:24

 

Idag var det dags för loppispremiär för min del. På självaste torget i Vasa bjuder staden på tillfälle för privatpersoner att sälja sitt överflöd. Helt gratis. Och det var tur det för vår förtjänst idag skulle inte ha täckt någon platshyra.

Saker som begränsar försäljning på loppmarknad:

  1. Ihållande regn
  2. Temperatur på 12 grader
  3. Brist på kunder

Så vi tröttnar efter halva dagen på ett öde torg då även alla proffsen packar ihop sina grejer för att köra iväg. De som överhuvudtaget packat upp. Eller stannat kvar.

Men väl hemma igen blir det uppehåll, så efter snabb lunch hemma ångrar vi oss och bestämmer oss för att åka in till torget igen. Om inte annat så för att torka alla grejer som packades ner i rätt blött skick bara en stund tidigare.

Erfarenheter från dagen:

  • De flesta försäljare verkar vara riktiga proffs som säljer typ varje vecka, reser runt hela Österbotten på olika loppisar och gör det för knappt någon förtjänst överhuvudtaget.
  • Det är toppenstämning, trots vädrets nycker, och det sociala verkar vara en viktigare del både för försäljare och kunder.
  • Ens egen uppfattning om vad som är attraktivt bland sina grejer är det ingen annan som delar. Det var helt random grejer som vi lyckades sälja idag. Vad sägs om en ålderdomlig kaffekokare helt i glas med tveksamhet om dess funktion, udda bestick i påse utan att ens kolla vad den innehöll, eller synnerligen opraktisk glasbricka med korgkant.

Men vi, min mamma och jag, hade en trevlig dag. Och vi delade känslan som jag antar spelmissbrukare har där spänningen låg i om kunden a) kommer, b) stannar och tittar, c) intresserar sig för någon grej, d) bestämmer sig för att köpa den. Kanske efter prutning, kanske med ett nöjt leende som smittar av sig.

Leena

Nionde luckan

 

Andra advent.

När andra ljuset brinner är snart Lucia här.

Hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär.

Leena
09.12.2018 kl. 10:00

Åttonde luckan

 

Tid.

Vår tid är väl det finaste vi kan ge någon annan.

Jag har fått mera tid. Var på kontroll och många av metastaserna som växte så mycket under sommaren hade minskat i storlek. Inga nya heller, som jag började misstänka med tanke på mitt mående som inte varit på topp, milt sagt. Så goda nyheter! Nu är det ett kortare uppehåll i medicineringen för att prova om det skulle få bukt på biverkningarna och höja allmäntillståndet lite. Redan nu andra medicinfria dagen känner jag mig pyttelite bättre. En lättnad.

Leena
08.12.2018 kl. 10:00

Sjunde luckan

 

I förrgår var det premiär på det nya fantastiska stadsbiblioteket i Helsingfors, Oodi. Särskilt tredje våningen med sitt välvda tak, ljus och rymd var imponerande. Nuförtiden är ett bibliotek inte längre bara till för att låna böcker, utan hela stadens vardagsrum. Här kan man förutom att låna och läsa böcker, fika på café, och hitta lugna rum att studera i, också bland annat låna symaskiner, undervisningskök och en massa andra typer av aktiviteter som jag inte förstår allt ens vad det innebär. Imponerande må jag säga. Och kul att kunna besöka det på öppningsdagen. Så nu förstår du redan att dagens uppmaning är att nästa gång du tänker köpa en bok, kolla om den inte går att låna på biblioteket först. Här i Vasa har jag till och med så bra erfarenhet av betjäningen då de genast köpt in en bok åt mig som jag önskade och de inte hade sen tidigare.

Tidigare relaterade inlägg och lästips:

 

Leena
07.12.2018 kl. 10:00

Sjätte luckan

Idag den 6.12 firar vi självständighetsdag här i Finland. En högtidlig dag som för mig som barn alltid innebar att gå med scoutkåren i ett fackeltåg genom vår lilla stad. Det var spännande för brandkåren var alltid med och hjälpte till med facklorna. För säkerhets skull.

Vi planerar installera en vedspis i vårt hem. Förutom att det är mysigt, så tror vi att vi kan komplettera husets uppvärmning och därmed minska kostnaderna. Visste du att en grad svalare inomhusluft minskar ca 5% på uppvärmningskostnaderna? Ta fram dina raggsockor, ylletröjor och plädar och vrid ner värmen en grad och både din plånbok och miljön tackar dig.

 

Leena
06.12.2018 kl. 10:00

Femte luckan

Jag vet att det finns de som städar huset från källare till vind inför julen. Jag hör inte till dem. Visst vill jag också att det skall vara julfint runt mig, men måtta med allt. Har tidigare pratat om miljövänlig städning. Kanske du kan skippa dammsugningen en gång och använda sopborsten istället? Det är en miljögärning som jag gillar.

 

Tidigare inlägg om bl a miljövänlig städning:

 

Bilde är från ett café på Puolalabacken i Åbo. Julpyntat i en gammal stil i fantastisk gammal gård. Har du vägarna förbi så gå och insup gammal hederlig julstämning.

Leena
05.12.2018 kl. 10:00

Fjärde luckan

Nu är jag på väg ner igen till Helsingfors för kontroll. Sitter på tåget, trött, efter en för mig tidig start på dagen. Idag den fjärde december utmanar jag dig att lämna bilen hemma, klä dig varmt och använda cykel, allmänna färdmedel eller gå till fots. Lite frisk luft får du på köpet.

Leena
04.12.2018 kl. 10:00

Tredje luckan

Dagens miljögärning är att skippa köttet och äta en vegetarisk rätt till lunch eller middag. Eller varför inte både vegetarisk lunch och middag.

Är du som jag och aptiten är nedsatt så äter du precis vad du vill, utan några som helst restriktioner.

Har du bara ingen inspiration så kan du till exempel tillreda goda rotsaker i ugnen eller en batatsoppa som finns beskrivna tidigare här:

Riktiga vinterklassiker.

Leena
03.12.2018 kl. 10:00

Andra luckan

 

Första advent och idag tänder vi det första av fyra ljus i adventsljusstaken.

När första ljuset brinner 

står julens dörr på glänt

och alla barnen glädjas

att fira få advent

I decembermörkret blir det för övrigt riktigt många värmeljus som bränns åtminstone hemma hos oss. De små behållarna platsar bra i metallåtervinningen. Jag har placerat en liten aluminiumform i vårt återvinningskärl dit jag samlar alla små rester av värmeljusen, som annars så lätt slinker ned i det brännbara avfallet. Alla bäckar små.

Leena
02.12.2018 kl. 10:00

Första luckan

Idag är det lilla jul. Start på adventstiden. I min barndom firade vi lillajul med en liten julgran som var liten nog att stå stadigt i en stor syltburk. Små presenter till oss barn ingick också i konceptet.

I min familj har vi ofta firat lillajul med lutfisk till middag. Den första för säsongen. I år blir det annorlunda för familjen är splittrad på olika evenemang detta år. Så istället har vi tjuvstartat lutfiskpremiären redan tidigare.

Ibland behövs en liten present med till julfesten. Årets julklapp är återvunnen. Kanske en bra bok ur den egna bokhyllan ännu kan glädja någon annan?

 

Jag skrev om immateriella julklappar i ett tidigare inlägg här:

Leena
01.12.2018 kl. 10:00

Julkalender 2018

 

Har inte tidigare kört bloggjulkalender, men fick en liten idé och tänkte ge det ett försök i år. Ni som känner mig vet att miljön, klimatet och östersjön ligger mig varmt om hjärtat. Därför tänkte jag samla ihop lite små miljötips där vi alla gemensamt kan dra ett pyttelitet strå till stacken. I vår vardag. Med små saker som på en månad tillsammans kan bli mera.

Hej hopp! Imorgon redan får vi öppna första luckan. Häng med!

Så här ser årets scoutjulkalender ut. Imorgon öppnar vi första luckan.

Leena
30.11.2018 kl. 15:34

Rätt bra helt enkelt

Idag har varit en helt bra dag. Ätandet har fungerat rätt bra. Nu lite salta kex som kvällssnax. Har uträttat äranden, handlat mat och som sagt lyckats äta endel. Eller en hel del om man frågar mig.

Dssutom kan jag se framemot tre olika julkonserter på tre olika orter inom den närmaste veckan. Låter lite busy då man ser det så här, men kommer man inte i julfeelis efter det så måste det vara något annat fel.

Och samtidigt som jag skriver detta underhåller sonen på pianot. Låter rätt bra eller hur?

Leena
28.11.2018 kl. 19:35

Glöm Black Friday!

Aktuellare än någonsin: klimatförändring och havets övergödning. Glöm Black Friday! Nu skall jag slå ett slag för minskad konsumtion inför julen.

Vår familj för alltid en klassisk diskussion inför julen om julklappar. Du vet den som börjar med ”inte skall vi väl ha några julklappar i år...” Det slutar varje år med säckvis. Fast i rättvisans namn har nog mängden minskat med stigande ålder. Vilket är glädjande.

Årets julklapp är det återanvända plagget, enligt svensk media (HUI research). Det plagget är fyndat på second hand, eller helt gjort av återvunnet material. Är du lite händig stickar du ett par glada sockor, vantar eller mössa av restgarner du redan har där hemma. Andra idéer att ersätta köphetsen kunde vara olika immateriella presenter och upplevelser som t ex

  • Biljetter till kultur som bio, teater eller en konsert eller varför inte ge ett presentkort till en vegetarisk restaurang, massage eller pedikyr.
  • Lite mer äventyrligt är ett presentkort till en ridtur på islandshäst, äventyrsbad eller höghöjdsklätterpark.
  • Eller så samlar du ner dina bästa vegetariska recept till en liten kokbok.
  • Skriver en egen vers till din bästa vän eller läser upp din favoritdikt, sjunger en sång eller uppträder med en dans. Det kan visa sig bli den bästa julklappen av dem alla.

 

Har du några bra julklappstips att dela med dig av?

 

Leena
22.11.2018 kl. 10:01

Cancerbaksmälla

Läsvärd krönika av Lena Skogberg i HBL idag. Om livet efter cancer. Önskar jag också kunde tala om en tid efter cancern, men trots det känner jag igen mig i mycket som Lena skriver. De till synes lindriga biverkningarna som ställer till det i vardagen, då man skall vara glad över att man får leva.

Cancerbaksmälla. Så beskrivande.

Läs krönikan skriven av Lena Skogberg:

 

 

Leena
20.11.2018 kl. 14:21

Vitlök

Det är mitten på november, nio grader varmt och jag har planterat små, små vitlöksklyftor. Äntligen kom de ner i jorden. Undrar om jag på våren kommer ihåg dem längre.

Leena
16.11.2018 kl. 11:02

En strandad valross

Då har jag haft glädjen av att få njuta av taktil stimulering igen. Egentligen är jag fortfarande lite överraskad av att något till synes så enkelt kan vara så skönt och göra en så avslappnad. Att bli inoljad i specifika mönster och till sist bli inbäddad till en valross. Höjden av njutning.

Leena
15.11.2018 kl. 13:56

Några kråkor i parken

Mycket kråkor i parken är det. En smakar på något som den sedan lämnar därhän, dricker lite vatten tillsammans med en annan och plötsligt är de borta. Inte en fågel syns till. Alla så målmedvetna på något sätt.

Själv har jag lite tappat styrfart. Påminns brevledes att min sjukskrivning har ett slut. Vad skall det bli sedan? Någon mer energisk stund i ensamheten här hemma kan jag ibland sakna jobbet. Eller snarare arbetssammanhanget. Själva jobbet är jag tveksam till om jag skulle orka med just nu. Men de trevliga arbetskamraterna, kaffepauserna och världsförbättringen. Det som gjorde det värt att ta sig till jobbet dag efter dag.

Men mest av allt saknar jag nog energin som var en förutsättning för att kunna jobba och delta på samhällets villkor. Undrar när den riktigt skall återkomma?

Men nu har jag i alla fall kommit igång att sticka igen. Få kan livnära sig på att sticka, men det är för övrigt en riktigt trevlig sysselsättning. Särskilt då man har sällskap.

Leena
14.11.2018 kl. 14:50

Den enklaste kransen

Det kan inte vara enklare att fixa en lingonkrans. Hjärtat som jag köpte på en mässa för några år sedan är öppningsbar och fylls på med lingonris och så är det klart. Busenkelt och fin blir den också tycker jag. Nu hänger den ute på ytterdörren samtidigt som trappen blivit lite uppiffad med nya höstväxter och jag fick lite tallris ut i krukorna. Lite senare skall det bli små ljusslingor också har jag tänkt.

 

Trevlig helg!

Leena
09.11.2018 kl. 15:07

Att fara

Min man uppslukades en kväll av dikter. Lars Huldéns verk. En del läste han högt. Här är en av dem. Jag väljer bort dialektversionen för jag kan inte uttala hans dialekt korrekt.

 

Man skall fara

Man skall nog fara

om de ringer från sjukhuset

och säger att någon man känner

eller är släkt med

är där och är mycket dålig.

Då skall man nog fara

dit.

Man skall inte låta halkan

eller kölden

eller det myckna arbetet

hålla en tillbaka.

Utan man skall nog fara.

Det är lessamt

om någon måste dö allena,

utan någon närskyld bredvid sig.

Och även om de säger på sjukhuset

att han är medvetslös

och att det ingen mening är med

att du kommer.

Men det är det att de ser så mycket där

och kommer inte att tänka på

att det också är för din egen skull

som du skall fara, så att du inte

behöver gå och fundera på det sedan,

att du borde ha farit.

Så man skall nog fara.

 

av Lars Huldén

 

(Märkväl att ordet "nog" i finlandssvenskan används som ett förstärkningsord, snarare i betydelsen verkligen än kanske.)

Leena
06.11.2018 kl. 17:35

Klar!

Nu är den färdigstickad. Visst blev den fin, särskilt på dotter som klär i allt. Den är gosig och särskilt varm om öronen som täcks av tredubbelvikt patentstickning.

Mönstret är från Novitas höstnummer och stickat av garnet Novita natura.

Leena
05.11.2018 kl. 17:54

Dagens glädjespridare

Julrosen gör det igen. Nu har två av mina plantor i trädgården knoppar! När allt annat går i vintervila så passar den på. Helt fantastiskt!

Du har väl knappast missat att min plan är att en dag ha en riktigt stor rabatt med blommande julrosor som på bilden här nedanför.

Tidigare om julrosor:

 

 

 

Leena
04.11.2018 kl. 13:35

Lilla cancerskolan: strålbehandling

 

Imorgon är sista strålbehandlingen.

Själva behandlingen tar bara någon enstaka minut, men hela proceduren kanske ca 15 minuter då det tar en liten stund att kolla att man ligger exakt rätt, vilket förstås är mycket önskvärt. Det kollas alltid först med en röntgenbild innan själva behandlingen påbörjas. Numera tatuerar de inte märken som förra gången, utan jag har ritade märken med tusch på båda sidor för att underlätta inställningen.

Så ligger jag där med byxorna halvt nerdragna så de ser märkena och så snurrar satelliterna som jag kallar dem runt mig samtidigt som det surrar lite och en röd lampa lyser. I behandlingsrummet finns en jättevacker stor bild i taket på blommande äppelträd. Och så är det klart.

 

 

Leena
01.11.2018 kl. 19:57

Terapi kommer i så olika former

Strålningen mot höften har kommit igång. En femdagarskur denna vecka blir det. Kan inte säga att jag ännu skulle haft någon dramatisk effekt, men oftast kommer den med lite fördröjning.

Och idag skall jag äntligen få träffa en näringsterapeut. Hoppas jag kan få lite konkreta råd och tips så jag får lite bättre ordning på ätandet. Nu känns det som om jag har ett jobb som börjar på morgonen och som inte tar slut före jag lägger mig på kvällen som bara cirklar kring vad och när jag skall äta. Hungers- och mättnadskänslorna är lite satta ur spel verkar det som, vilket känns jobbigt för en som hela sitt liv hållit en stadig vikt och den delen har reglerat helt sig själv.

Det har varit mysiga dagar med syster. Vi har bland annat stickat, ätit våfflor, handlat äppelträd och tagit upp potatis ur frusen jord. Jag har blivit så uppassad. Riktig syskonterapi.

Nya cafét Tintin på Brändö serverar läckra våfflor.

Leena
31.10.2018 kl. 10:50

Löpa amok

Verkar bli en bra dag det här. Än så länge har magen och ätandet funkat utan anmärkning. Så är det sannerligen inte varje dag. Aptitlöshet är inget jag önskar någon. Bara strul. Endera har jag illamående för att jag inte ätit, ont i magen för att jag ätit, luftbesvär åt båda hållen eller så har jag lust att gråta av smärta på toaletten. Ett heltidsjobb att föda sig fast ätande och matlagning skall vara en njutning. Var så uppgiven en period igår att jag bara hade lusta att löpa amok. Men eftersom jag varken kan springa eller skrika (den nya medicinen har påverkat min röst) så blev jag mest liggandes trots frustrationen.

 Men idag så. Nu har jag fått njuta av mera taktil stimulering (läs här), lunchen smakade och snart blir det ett besök till en garnaffär med min vän. Lite som att gå i godisaffär. Jag har egentligen garnköpsförbud, vilket man förstår då man kollar i mitt förråd, men min vän skall påbörja ett nytt projekt vilket är nästan lika roligt. Särskilt då hon blev inspirerad av en islandströja som jag har stickat.

Och som om det inte skulle vara nog med det så kommer min långväga syster på besök i helgen. Bara mys alltså.

Min inspirerande ylletröja, lite päls som frisyr och jag, allt i en och samma unika selfie.

Trevlig helg till er alla!

Leena
26.10.2018 kl. 12:50

Taktil stimulering

Lyckligt lottad igen. Fick agera försökskanin för person som snart är klart utbildad inom taktil stimulering. Ja, jag vet, jag var också jätteskeptisk då jag först blev tillfrågad. Hade ingen aning om vad taktil stimulering var för något. Men nu vet jag bättre. Det handlar bara om beröring. Man blir berörd enligt ett visst mönster från topp till tå och det kändes verkligen behagligt. Lite som massage fast snällare och utan de där muskelknutarna som gör ont. Tanken är att stimulera en utsöndring av oxytocin i kroppen för en välbehagskänsla och avslappning. Det här är ingen egentlig behandling utan bara någonting som gör att det känns bra, vilket det också gjorde. Och de bästa av allt är att hon kommer igen om några dagar.

 

Leena
24.10.2018 kl. 16:13

Strålning igen

 

Efter lite numera traditionellt remissjagande har jag idag igen fått träffa vänlig och kompetent vårdpersonal som vill mig väl. Bland annat en onkolog som planerar min strålbehandling mot höftmetastaserna. Fick strålning dit som smärtlindring för snart fyra år sedan också, och det hjälpte då. Redan på måndagen skall jag få min första stråldos. Ett par veckor senare märker jag om det har någon effekt den här gången. Hoppas, hoppas. För numera går jag inte utan min krycka och även med den kan en promenad till biblioteket bara ett par kvarter härifrån bli för mycket. Så nu lever jag igen med stora förhoppningar inför framtiden.

Dessutom har jag planterat två olika sorters tulpanlökar båda i rosa-vita-lila toner vilka kommer att vara så vackra tillsammans med de lila och vita med rosa inslag som jag redan har. Som förhoppningsvis orkar blomma även nästa år.

Leena
23.10.2018 kl. 18:00

Minisemester i Borgå

Det blev en minisemester i Borgå. Ett obligatoriskt besök på Brunbergs fabriksbutik med provsmakning och en liten promenad genom gamla stan. Övernattning hos Ida-Maria B&B vid torget kan rekommenderas. Bastu med utsikt över domkyrkan i dimmig kvällsbelysning, hemtrevliga rum och god frukost med personlig service. Semesterstämning helt enkelt.

Leena
19.10.2018 kl. 11:15

Sorgen

Med hälsomotgångarna under våren och sommaren har sorgen också blivit mera närvarande i mitt liv. Sorgen över att vara sjuk. Sorgen över att vara begränsad fysiskt. Sorgen över att livet inte riktigt blev som det var tänkt.

Hur tacklar man sorg? Särskilt om den dyker upp gång efter annan?

Sorg är också en del av livet och måste få ta sin tid säger psykologerna. De instruerar att identifiera och sätta namn på sina känslor, sitta kvar i känslan och känna efter hur den känns, skriva ner den på en papperslapp och låta lappen flyta iväg i den imaginära bäcken som rinner förbi.

Alla behandlar sorg på olika sätt. På sitt sätt. Jag vet fortfarande inte riktigt vad mitt sätt är. Men ännu har jag tillfällen att öva och bli bättre på det.

PS. Visst har syrenhortensian en speciell färg nu i höst.

Leena
16.10.2018 kl. 13:00

Gömma squash

Den som själv odlat squash (zuccini) vet att det lätt blir lite för mycket av det goda. Förutom att grilla squash precis som det är, så är ”zucchini fritters” en av mina matfavoriter, men de är rätt så arbetsdryga. Receptet är från "Bills Food" av australiensern Bill Granger.

En enklare variant är att blanda ned riven squash och morot och varför inte lite fetaost också i plättsmeten (lämna då bort sockret).

Den senaste alternativet att gömma squash hemma hos oss är Tareq Taylors vegetariska lasagne.

Där steker man squashen, auberginerna och paprikan innan man varvar dem med tomatsås, ostsås och lasagneplattor. Lite mera arbete än jag brukar tipsa om, men med tre av oss i köket så blev arbetet lättare och en trevlig stund fick vi också.

Tomatsåsen krävde mycket ingredienser och kunde ha haft mindre vatten, men blev riktigt aromatisk. Väl värd sitt arbete.

Kokböckerna är alltså:

Leena
15.10.2018 kl. 11:45

Vad hände sen?

För ett år sedan var det högaktuellt med #metoo. Här i Vasa var det eleverna på övis (Vasa övningsskola) som steg fram och vittnade om mycket otrevliga händelser som ingen skall behöva uppleva. Uppropet #övistoo skakade om oss alla.

Men vad har hänt under ett år? Det tog svenska yle.fi reda på. Idag kan man läsa en mycket positiv artikel om att atmosfären på skolan har förbättrats, skolan signalerar nolltolerans mot sexuella trakasserier och kontakten mellan lärare och elever har blivit mera professionell. Glädjande nyheter!

Läs dagens artikel i svenska yle här.

Jag har tidigare skrivet om ämnet:

Leena
14.10.2018 kl. 14:02

Parkurs

Vi har varit på kurs som cancerföreningen ordnat. Jag har lärt känna helt nya människor, yngre och äldre, olika öden, den ena jobbigare än den andra. Vi har funderat på känslor, både de positiva och de som vi helst vill sopa under mattan. Det är befriande att ens känslor blir förstådda och bekräftade. Vi har lätt för att förstå varandra. Ömsesidig respekt. En gemensam känsla. 
Jag tror alla kunde ha nytta och glädje av att stanna upp ibland, dela och diskutera, lära känna sig själv och andra lite bättre. Om du har en livspartner: vad sägs om att fundera på vilka ens partners livsdrömmar är, vad hen blir mest entusiastisk över, eller hur hen föreställer sitt liv efter fem år? Eller vad är din partner mest nöjd över i ert förhållande? Eller du? Oavsett om du är drabbad av sjukdom eller inte. 
 
Hela frågebatteriet om parförhållandet hittar du (tyvärr bara på finska) här på väestöliittos hemsida.
 
Leena
12.10.2018 kl. 11:47

Stormskärs Maja

Mycket kultur nu.

Idag var det dags för Stormskärs Maja på Vasa teater. En bekant historia berättad med mycket musik, sång och finurliga ljudeffekter. En verkligt fin föreställning. Både skratt och tårar, men framförallt fantastiskt fin scenografi. Med små medel byggde de upp en hel skärgård. Det häftigaste var kanske hur de med hjälp av ett enormt plastdraperi kunde imitera vågor som nästan såg naturliga ut. Scenkläderna var också väldigt välvalda, enkla i harmonisk färgskala, men så talande. Eller den rara scenen då hela familjen badade bastu. En teater som helt enkelt berättar vad livet är.

Har du någon som helst möjlighet att gå och se den så gör det. Jag tror inte att du ångrar dig.

Kolla en trailer här.

Och ännu ett stort tack till Österbottens cancerförening som ordnade vårt teaterbesök.

Leena
06.10.2018 kl. 19:45

Riktigt bra TV

En dag som denna som verkligen gått utan att jag gjort någonting, kan jag rekommendera en eller egentligen två amerikanska TV-serier som jag gillat skarpt.

Big little lies” har sänts bara i en säsong i sju delar men en till är planerad till nästa höst. Mycket välgjort drama om amerikanska mammor i vackra Monterey på amerikanska västkusten. Klassiska ingredienser med bland annat otrohet, mobbning och familjevåld (mycket berörande men jobbiga scener) i vackra boendemiljöer och vyer och med riktigt duktiga skådespelare bland annat Nicole Kidman och Alexander Skarsgård. Sju delar passar en lång lat dag.

Den andra serien ”The Affair” är också väldigt välgjord och med ett grepp där samma händelser utspelas ur olika personers synvinkel. Intressant hur till och med klädsel och utseende uppfattas olika beroende på ur vems synvinkel det berättas.  The Affair handlar som titeln säger om en otrohetsaffär som på ett fängslande sätt leder till så mycket annat. Den första och fjärde säsongen gillade jag mest, den tredje säsongen var till och med lite på gränsen för läskig för en som mig.

Båda serierna finns i sin helhet på t ex HBO Nordic. Har man inte den så går det att prova en månad gratis. Det är möjligt att se båda serierna under en intensiv TV-månad kan jag intyga.

Leena
05.10.2018 kl. 17:07

Allemansrätten

Har ni som bor i Finland noterat att Yle Vega har tillsammans med finska Yle Luonto ett projekt där man försöker få allemansrätten att bli upptagen som ett av Unescos immateriella kulturarv? Ett rätt bra initiativ tycker jag. Gå in på sidan "Vi drar till skogs" och fyll i dina skogsturer och svara på några enkla frågor så bidrar du kanske till att bevara den unika allemansrätten i vårt land. Jag kunde också fylla i vår skogstur från senaste helg där. Du har säkert flera turer som du kan bidra med. Kampanjen fortgår till den 7.10.

Kampanjen Vi drar tll skogs hitar du här.

 

Leena
03.10.2018 kl. 11:33

Mirakulös behandling

Nu har vi i alla fall gett hararna en utmaning i vinter. De allra minsta fruktträden blev inhängnade av nät och de små men lite större fick ett barkskydd runt stammen. Fult men effektivt tror vi. Nu hoppas jag haren hittar annat att äta i vinter än våra fruktträd.

På tal om effektivt. Hörde precis en mycket glädjande nyhet. Nobelpriset i medicin har delats ut till amerikanen James P. Allison och japanen Tasuku Honjo. Det är forskarna som upptäckt cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer, alltså de immunologiska medicinerna mot cancer. Trots att det inte funkade på mig så finns det massvis av personer som haft nästa mirakulös förbättring med den behandlingen. Grattis inte bara till pristagarna utan till alla som numera kan erbjudas en potent behandling. Fantastiskt fin utveckling på cancerbehandlingsfronten!

 

Leena
01.10.2018 kl. 13:31

Skogsterapi

Vi kom oss ut i skogen. Som jag har längtat. Jag hade önskat bara en liten avstickare in bland träden och med grön frisk mossa runt stövlarna. Det blev till slut en för mig rätt lång hajk till rastplats med varmt te i termos och mammas hembakta bullar. Medan jag långsamt gick med mina gångstavar på den mer lättgångna stigen så tog min man avstickare som en hund i skogen bredvid med svampglasögonen på sig. Svampar skulle ha varit bonus, och massor av svampar växer det, men inga som vi kände igen som ätliga. Särskilt inga kantareller eller trattisar.

Bara att ha kommit ut en sväng i skogen igen känns som en bedrift. Men nu åter hemma på soffan, skönt trött men väldigt nöjd efter en fin tur.

 

Leena
29.09.2018 kl. 18:20

Reslust

Oj vad roligt det varit att ta del av alla era restips. Tack för dem! Vi har redan rest en hel del här hemma i soffan då vi surfat fram till för oss mindre kända orter och ställen. Känns som om jag fått ett litet avbrott från vardagen redan nu. Tänk hur uppiggad man kan bli bara av att drömma sig bort. Och ännu är inget bestämt eller bokat, så du hinner ännu bidra med dina förslag, erfarenheter och tips.

Leena
28.09.2018 kl. 12:04

Höststorm

Igår blåste det så hårt att jag nästan blev rädd. Plåttaket smällde så jag trodde det skulle flyga av och träden vajade oroväckande. Idag upptäckte jag dessvärre att vårt vackra gullregn fläkts i den hårda vinden. Många år gammal är den så det kanske inte var så konstigt men sorgligt i alla fall. Hoppas resten som står kvar orkar stå emot kommande stormar.

Men små glädjeämnen också som att den vårblommande tovsippan valt att glädja mig med en vacker blomma såhär sent på hösten. Att stjärnflockan fortfarande blommar, och sköldpaddsörten och ringblommorna lyser upp rabatten med sina starka klara färger. Visst finns det mycket vackert ännu.

 

 

Leena
27.09.2018 kl. 15:09

Drömresa

Nu då det är regn och rusk ute, är det särskilt skönt att drömma sig bort till lite varmare breddgrader. Ett förlängt veckoslut på tumanhand till Italien, Frankrike eller Spanien kanske? Eller varför inte Kroatien eller Portugal? Till en mindre stad eller större by där man kan köpa färskt bröd till frukost. Flanera på marknad och köpa sig en bit ost och kanske lite oliver. Där man kan sticka sig in på ett café för ett gott bakverk och hitta en mysig restaurang för middagen. Chilla på ett personligt hotell, B&B eller kanske en privat Airbnb lägenhet. Ta sig en utflykt till någon natursevärdhet, få se helt nya miljöer och vackra vyer.

 Bara att fundera och fantisera över att åka ut på resa gör ju mig på gott humör.

Vilken är din favoritdestination? Tipsa gärna mig!

 

Leena
26.09.2018 kl. 15:14

Blomsteräng

Tog en omväg i helgen i Korsholm bara för att njuta av en blommande blomsteräng. Lite sent på säsongen men ännu möttes vi av en fantastisk syn. Jag kunde känna igen bland annat vallmo, malva och blåklint i färgerna rosa, rött, vitt, blått och gult mot den gröna bakgrunden. Ägaren dök också upp och berättade att han odlat den från frön bara för skönhetens skull. Sånt gillar jag. En vacker dag skall jag också ha ett hörn i trädgården med en sådan här fantastisk blommande äng. Titta bara vilken vacker bukett jag fick plocka med mig hem. Jag bara älskar den färgglädjen.

Leena
24.09.2018 kl. 11:13

Hälsningar från lingonfabriken

Hälsningar från lingonfabriken. Cirka åtta liter råsaft är nu på flaska och i frysen. En rikedom. Receptet är utvecklat lite så att det går snabbare. Hos oss är ju snabbhet en ledstjärna. Efter att saften stått i två dagar så grovsilade jag den först genom ett durkslag och då gick silningen genom silduk så mycket snabbare. Har ett minne av att jag höll på och silade saft i flera dagar ifjol. Och enligt min svärfars goda ide kommer vi att koka resterna i ”saftmajan”. Det lär ha gett rejält med saft till av något vi annars brukat kasta på komposten. Men det har vi ännu framför oss.

Receptet på råsaft har jag beskrivit ifjol här.

Leena
22.09.2018 kl. 14:07

-START-

-BLOGGARKIV-

 

-KATEGORIER-

Cancer

Familj

Företag och jobb

Hästliv

Kretslopp

Lilla cancerskolan

Mat

Musik

Skärgårdsliv

Trädgård

Vasa

 

Om mig:

Hej, jag heter Leena och har cancer. Nej såhär. Hej! Jag heter Leena och lever trots att jag har cancer. Fast egentligen är det såhär: Hej! Jag heter Leena och jag har ett gott liv.

Visste du att idag botas många som fått diagnosen cancer? Jag är inte en av dem. Min cancer går inte att bota. Det har läkarna sagt. Men jag lever bra ändå.

 

Följ bloggen på Facebook: Passligt

Kontakta mig på: leena.sahlstrom(at)hotmail.com

Voit ottaa yhteyttä minuun myös suomeksi.

 

Följ mig på instagram: @leenasahlstrom

 

Om bloggen:

Kan man trivas i Vasa? Ofta får jag frågan. Och efter sjutton år i Sverige, nio år i Helsingfors och två i USA och Australien: visst gör vi det. Eller åtminstone tänker jag ge Vasa en chans. Passligt handlar om det. Och om hästar, trädgård och musik. Och lite om cancer.

 

Foto: Alla bilder är mina egna (om inget annat angetts). Du får gärna använda dem bara du tydligt anger källan/fotografens namn (Passligt.ratata.fi / Leena Sahlström)

 

Vad är egentligen passligt?

 

Min samarbetspolicy:

Det kan hända ibland att jag samarbetar med någon. Varje samarbete märker jag tydligt ut i början av inlägget. Jag samarbetar enbart med företag som säljer produkter eller tjänster jag själv gillar och som jag tror kan vara till nytta och glädje för mina läsare. Det går inte att köpa min åsikt. Jag hoppas mina samarbeten är något du också kommer att gilla.

 


 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar