Båten

Vet ni att båten på bilden är vår.
Nu ligger hon på varvet. Inpaketerad som ett spädbarn. Fast allt är kallt. Mycket kallt. Och mörkt. Frosten biter i sidorna. Det knäpper sakta i skrovet. Presenningen frasar lätt i vinden. Hon längtar. Efter vår. Efter värme och ljuset att återvända.
Eller är det bara jag?

Leena
Publicerad 15.01.2014 kl. 08:12

Läxor, läxor tralala

Just nu känns det som att jag har mycket läxor. Visserligen är den egentliga mängden inte alls relevant för hur man känner gällande saken, men det känns som att jag skulle ha mycket.

Har nyss skrivit om en hel uppsats, en "spänningstext", som efter läsning av familjen fick kritiken "Helt bra, men int alls spännande o man fattar inget". Well. Yes! Så jag skrev om hela texten och nu har jag inte vågat visa den. Kanske "Lite bättre, för nu förstår man lite mer, men den är inte spännande". Jag får hitta något som är jättebra med den och inte tänka på att alla andras texter är tre gånger så långa, skrivna på dator och jättejättespännande.

Sen kan jag gå till lektionen och titta på en fågel som alltid sitter tvärs över gatan på en skylt där det står Kino fast det inte finns någon där, vad jag vet, i 75 minuter. Det brukar vara trevligt.

Ellen
Publicerad 14.01.2014 kl. 20:23
345219_t.jpg

Tisdagssnack

Tisdagssnack om män i lycra och Guggenheim - två betydande expertområden för interaktionsinriktade pedagoger - finns nu på Morgonöppets hemsida. Läs och lyssna här!
Fritjof
Publicerad 14.01.2014 kl. 12:20
345145_t.jpg

Du bist Elias!

Lillkusinen, Elias Erik Sanfrid, är nu officiellt på banan, efter finfint dop i Kristinestad.

Fritjof
Publicerad 13.01.2014 kl. 19:33

Lärarubildningsdebatten rullar

Efter att vårt idépapper om tvåspråkig lärarutbildning kommit till Hbl blåste det friskt i ankdammens utbildningsvik. Min telefon ringde lite över sex på morgonen i Oslo, för en intervju med Yle. I Hbl var Gunilla Holm intervjuad. Det blev webb-tv, och på sociala medier rullade våra förslag runt.

Det hela handlar om att vi skulle vilja försöka med tvåspråkig lärarutbildning, där lärarna (kanske 40 klasslärare per år, från början hälften finska hälftens svenska) skulle lära sig undervisa i, för och genom flera språk. En ganska bra idé, tycker jag. Och många andra. Men långt ifrån alla, särskilt inte i Vasa, där Pedagogiska Fakulteten helt i onödan har dåligt självförtroende och inte tycks kunna se allt de uppnått och uppnår.

Fortsättning följer. Kanske inte här. Men i morgondagens ledare i Hbl, tror jag.

Fritjof
Publicerad 13.01.2014 kl. 18:58

Grusad kolumn

Samma dag som lärarutbildningsförslaget slog ner i Hbl (tre sidor tidning för ett förslag som är två och en halv sida visar hur het frågan är) så hade jag en kolumn i tidningen. Den var inte särskilt fantastisk från början heller, och nu kom den helt i skuggan av annat viktigare. Men här är den  i alla fall: grusade nyårslöften.

Fritjof
Publicerad 13.01.2014 kl. 18:51

En vanlig dag

Jag steg upp lite försent på morgonen. Hittade inte mina nycklar när jag skulle åka.

Hann i tid till skolan, med nöd och näppe, vaknade passligt till lunch. Åt mycket mat, gjorde läxor femton minuter innan de skulle lämnas in, var nästan vaken en lektion. Lektionen efter var jag redan för trött för att orka fokusera seriöst så då satt jag mest längst bak och pratade.

Efter det, pluggade tyska på läxläsning i skolan, tog bussen hem, åt mellanmål, allmänslöade lite, åt middag, och nu, nu ska jag chilla lite till.

 

Det var en så vanlig dag att Albert trodde det var onsdag.

Ellen
Publicerad 13.01.2014 kl. 18:39

God natt

Igår kväll satte vi oss i bilen. Fyra timmar senare vaknade jag utanför mormor och morfars hus. Jag hade inte vaknat en enda gång på vägen. Jag vaknade inte ens till när vi svängde in på deras lilla väg eller något, jag vaknade när bilen stod stilla, när motorerna hade stannat.

Det har nog aldrig hänt tidigare, att jag skulle ha sovit så djupt i bilen. Men på senare tid har jag blivit något av en supersovare.

När jag steg ur bilen gick jag in och la mig i min säng, en kökssoffa av något slag där huvudet tar i ena ändan och fötterna i andra, men trots en kort soffa så vaknade jag sju-åtta timmar senare, halv nio.

Och nu, två timmar senare har jag redan hunnit klä på mig och ätit frukost och gått i duschen.

Ellen
Publicerad 11.01.2014 kl. 10:34

I bilen

Som sagt i bilen. På väg till ett dop. So fun. Borde snöa jättemycket. Gör inte det. Därför är det bra att vi inte är hemma. Varför?Jag vet inte varför? Kommer somna snart. Borde kanske sova nu. Har nästan läst klart en bok. Sen har jag ännu en annan bok som Anni säger att jag måste läsa.
Albert
Publicerad 10.01.2014 kl. 21:15

Som att segla jolle på vintern. Lite.

Vi hade skridskoåkning på gymnastiken idag. Det var ganska kul för jag har inte åkt skridskor på ett år och det märktes väl en aning men det var kul ändå.

Jag blev förvånad över hur många likheter mellan skridskoåkningen och jollesegling jag kunde hitta. Det regnade hela dagen så det låg ett lager vatten på konstisen. Det gjorde det helt som segling. Det strittar en del och man blir blöt, men inte mer än att man kan klara det med god min och humöret i topp. Men sen välter/faller man och då kan man krama ur vattnet ur vantarna och känna hur det liksom blir blötkallt ända in till huden.

Och vi förlorade ishockeyn 1-7. Det är ju också lite som seglingen för mig.

Ellen
Publicerad 10.01.2014 kl. 15:12

Mitt i frieriet

På väg ut från middagen på Restaurang Plah (särskilt varmrätten jättebra) i går märkte vi som var sist att något var på gång i ett av rummen. Tittade in och såg en stilig ung man gå ner på knä, sträcka fram handen och fria till bordskumpanen, lika stilig ung kvinna. Vi blev fnissigt tysta. Barpersonalen hällde upp champagne i smyg.
Vi väntade. Hon sade ja. De kramades. Vi gratulerade. Det var på riktigt, inte för tv, och finaste fint.
Under dagen hade vi pratat mera ålder än vanligt, både eftersom Anna som är med här i Oslo haft födelsedag, och eftersom vi gått runt monoliten i Vigelandsparken och funderat på i vilken av skulpturgruppernas åldrar vi är.
Oftast skulle jag inte vilja vara tjugofem igen. Men just de där fem minuterna kändes det ovanligt mycket som att jag hellre stått på knä på finrestaurang med både livet och fru framför. Samma fru, samma liv skulle jag ta. Men framför.
Jonas, som är ännu lite äldre, var klokare och såg direkt möjligheten till att pigga upp äktenskapet lite genom att helt enkelt göra samma sak med existerande fru. Lite gratis champagne och romantik, menar han. Bara man kommer ner och upp på knä förstås.
Fritjof
Publicerad 10.01.2014 kl. 07:59

Något av det bästa

 under jullovet var att vi hann förbi Tvärnö. I mörkret. Att grilla korv. Att äta utan att diska. Att upptäcka att vi haft mera besök av möss än vanligt. Att göra ett försök att desinficera sina händer med aceton. Att inte hitta biblioteksboken vi trott blivit kvar. Att se att inga träd fallit på huset eller någon annanstans på tomten. Att se hur högt vatten det var. Och hur högt det varit. Att glömma ett par handskar där. Och åka vidare efter en timme som lyckliga nöjda stugägare.
Leena
Publicerad 09.01.2014 kl. 23:33

Den bara försvann

Jag har en speciell talang och det är att läsa bort dagar, veckor, månader. Att bara läsa och sedan inse att, ojdå, nu var det visst ett tag sedan jag gjort nåt sist.

Idag var en sån dag. När jag hade läst slut dagens första bok, Blunda och Hoppa av Sarah Dessen, grävde jag genast fram dagens andra bok Papertowns av John Green.

Båda är väldigt bra, men på väldigt olika sätt.

Ellen
Publicerad 09.01.2014 kl. 16:39
344674_t.jpg

Blindern

Anna fyller år. Blindern är grått. Lamporna är gröna. Dagen på jobbet är bra.
Fritjof
Publicerad 09.01.2014 kl. 13:24

Diktator över Sverige?

Vad skulle du göra om du skulle vara typ diktator i utbildnings-Sverige? Frågade journalisten från Smålandsposten i telefon idag. Bluddrade om skolvalet. Borde förstås sagt det enda rimliga: att uttrycket "sån är jag" avskaffas. Helt. Totalt. Ett land fritt från "sån är jag", för lite lätt diktatur, det skulle väl vara värt?
Fritjof
Publicerad 08.01.2014 kl. 20:49
344592_t.jpg

Grön mat varje dag

"Vad är det här?" säger sonen nyss hemkommen med mycket skeptisk röst. Efter att ha premiärgjort rödbetssoppa med pepparrotskräm från julklappskokboken. Inklusive photoshoots och en dryg timme i ugnen så var det inte den mest snabblagade vardagsrätten. Fast omdömet var ändå gott. Och ok att göra flera gånger. Förutom sonen då, som måste lockas att äta upp samtidigt som skidresor till Italien utlovas.

En tanke som jag inte vågat uttala högt ännu är att prova alla recept en gång. Nåt nytt varje dag? Men det är en tjock bok. Kanske det är möjligt om man som idag hoppar över nåt steg här och var?

Leena
Publicerad 08.01.2014 kl. 19:59

Uppdatering: Den stora årliga tillvalskrisen

Broschyren gav absolut inget nytt.

Nu läser jag Åka skidor istället.

Ellen
Publicerad 08.01.2014 kl. 16:23

Den stora årliga tillvalskrisen

Idag har jag fått de officiella blanketterna för att välja tillval till nästa år. Jag tror jag blir tokig, jag hade bestämt vad jag skulle ha, men nu visade det sig att jag inte fick ha riktigt så många ämnen jag trodde jag skulle få ha.

Den stora frågan nu är Textilslöjd eller gymnastik?

Gymnastik eller textilslöjd?

Måste nog läsa igenom broschyren lite noggrannare. Men ändå.

Textilslöjd eller Gymnastik?

Jag har två och en halv vecka på mig. Det är på tok för mycket tid. Jag kommer hinna älta detta tusenmiljonermiljarder gånger.

Eller tills mamma och pappa kommer hem. (Fast jag kan förutspå vad de tycker. Mamma: textilslöjd. Pappa: gymnastik. Lär ju inte göra saken lättare.)

Ellen
Publicerad 08.01.2014 kl. 16:12

Hej världen!

Igår red jag, idag, nu, ska jag till stallet och imorgon har jag en extra ridlektion. Min vardag. Såsom jag skulle villa att den alltid var.

Men nu blir det dags för mellanmål, pasta med pesto, så ni får nöja er med ett litet livstecken från mig!

Anni
Publicerad 08.01.2014 kl. 15:08
344428_t.jpg

Burton store

Seriöst den är en helt jättebra butik! Überbra butik alltså.Ganska dyrt. Helt perfekt. Var där idag. Superbt snygga t-shirts. Skulle gärna ha köpt... Synd att de inte har barnstorlekar på skor. Skulle vara så najs! Burton är lite som Vans bara i snowboardvärlden.

Albert
Publicerad 07.01.2014 kl. 18:19

Dagens visdomsord

Jag stötte häromdan på en för mig tidigare okänd artist. Musikgrupp, band? Vet inte exakt vad jag ska kalla det. När jag såg deras namn i P3s låtlista visste jag ju inte vad det rörde sig om.
Klingande - Jubel. Så stod det.
Var inte säker på om det var låten jag letade efter. Jag sökte efter en cool electrolåt med ett jättesnyggt riff. (Kräksvarning på min formulering.) Det här lät i mina öron som lite halvsunkig svennedisco.

Spelade låten och det var trots allt rätt låt.

Som en direkt följd, googlade Klingande.

Väl inne på Wikipedia börjar prettolarmet ringa lite försiktigt. En electroduo bestående av två franska killar. Larm, larm! Som inspireras av house och jazz. Nu börjar mitt prettolarm bli frustrerande, men jag vet fortfarande inte varför de har ett svenskt namn. Läser vidare och kommer till punkten "they admire the swedish language". Larmet tjuter i hela huset. Det här är över mina normala begränsningar för hurdan musik jag lyssnar på. (Lögn. Jag lyssnar på det mesta.)

Larmets batterier tar slut och jag beslutar mig för att fortsätta lyssna på det mest pretto band jag någonsin hört talas om, Klingande.

Sammanfattning: Jubel är en jättebra låt. Lyssna. Nu. Det kommer bli en jättehit.

(Det är nog en hit, redan, beroende på tolkning.)

Ellen
Publicerad 07.01.2014 kl. 16:37

Nyårslöftesmorgon

På väg in över öarna (nåja, låter mera idylliskt än verkligheten, men Deger-ö och Bränd-ö är ju ändå holmar) i morse var det mycket folk på cykelvägarna. Nyårslöften kändes det som, i svartmörkret, motvinden och duggregnet. Finemangsfint, också om varmvädret gör att man får vänta till nästa vecka  på cykel-bromance-gemenskapen som kommer med minusgraderna. Kallt väder är det före när okända män i tighta kläder startar spontana samtal på cykel. Bästa sektionen är från Brändö bros västra ända till Hagnäs bro. 
Fritjof
Publicerad 07.01.2014 kl. 14:26
344319_t.jpg

Säsongens sista julkonsert

För att inte vara religiös går jag mycket i kyrkan. Oftast är det Cantores Minores förtjänst. Ibland, som till exempel tidigare idag, när kören sjön Bachs juloratoriums tre sista kantater tillsammans med Suomalainen Barokkiorkesteri så är det på vippen att man ändå går och blir religiös. Ursvängig konsert inför fullsatt kyrka. På bilden, före konserten, är Albert med på bild. I de nya spotlightarnas sken knäade han och några andra i sista kantaten och fick ta lite sittande körräkning i några recitativ och arior. Som förälder försvinner fokus lite när eget barn halvsvimmar, men en av höstsäsongens bästa konserter med kören ändå. Efteråt redde Albert ut vad som händer om man tuppar av med körens läkare, och fick höra skräckhistorier om face-plant in i orkestern med blodet sprutande. Sen åkte vi hem, helt osvimmade. 

Fritjof
Publicerad 06.01.2014 kl. 22:34

Passligt?

"I finlandssvenskan ersätter vi ofta lagom med passlig: vattnet var passligt varmt, klänningen var passlig åt henne. Här är det dock bättre att använda lagom. I fraser som Har du någon passlig bild att lägga på din hemsida? kan man istället för passlig använda lämplig. Särskilt i betydelsen olämplig bör opasslig undvikas eftersom det egentligen syftar på någon som inte är riktigt frisk."

Skriver Institutet för de inhemska språken. Vi lämnar inga opasslighetsgarantier här. Vi bara skriver. Och fotograferar. Förhoppningsvis jättemycket.

Fritjof
Publicerad 06.01.2014 kl. 22:26

-START-

-BLOGGARKIV-

 

-KATEGORIER-

Cancer

Familj

Hästliv

Mat

Musik

Skärgårdsliv

Trädgård

Vasa

 

Följ bloggen på Facebook: Passligt

Kontakta mig på: leena.sahlstrom(at)hotmail.com

Instagram: @leenasahlstrom

Voit ottaa yhteyttä minuun myös suomeksi.

 

Om mig:

Hej, jag heter Leena och har cancer. Nej såhär. Hej! Jag heter Leena och lever trots att jag har cancer. Fast egentligen är det såhär: Hej! Jag heter Leena och jag har ett gott liv.

Visste du att idag botas många som fått diagnosen cancer? Jag är inte en av dem. Min cancer går inte att bota. Det har läkarna sagt. Men jag lever bra ändå.

 

Om bloggen:

Kan man trivas i Vasa? Ofta får jag frågan. Och efter sjutton år i Sverige, nio år i Helsingfors och två i USA och Australien: visst gör vi det. Eller åtminstone tänker jag ge Vasa en chans. Passligt handlar om det. Och om hästar, trädgård och musik. Och lite om cancer.

 

Foto: Alla bilder är mina egna (om inget annat angetts). Du får gärna använda dem bara du tydligt anger källan/fotografens namn (Passligt.ratata.fi / Leena Sahlström)

 

Vad är egentligen passligt?

 

 


 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar