Som att segla jolle på vintern. Lite.

Vi hade skridskoåkning på gymnastiken idag. Det var ganska kul för jag har inte åkt skridskor på ett år och det märktes väl en aning men det var kul ändå.

Jag blev förvånad över hur många likheter mellan skridskoåkningen och jollesegling jag kunde hitta. Det regnade hela dagen så det låg ett lager vatten på konstisen. Det gjorde det helt som segling. Det strittar en del och man blir blöt, men inte mer än att man kan klara det med god min och humöret i topp. Men sen välter/faller man och då kan man krama ur vattnet ur vantarna och känna hur det liksom blir blötkallt ända in till huden.

Och vi förlorade ishockeyn 1-7. Det är ju också lite som seglingen för mig.

Ellen
Publicerad 10.01.2014 kl. 15:12

Mitt i frieriet

På väg ut från middagen på Restaurang Plah (särskilt varmrätten jättebra) i går märkte vi som var sist att något var på gång i ett av rummen. Tittade in och såg en stilig ung man gå ner på knä, sträcka fram handen och fria till bordskumpanen, lika stilig ung kvinna. Vi blev fnissigt tysta. Barpersonalen hällde upp champagne i smyg.
Vi väntade. Hon sade ja. De kramades. Vi gratulerade. Det var på riktigt, inte för tv, och finaste fint.
Under dagen hade vi pratat mera ålder än vanligt, både eftersom Anna som är med här i Oslo haft födelsedag, och eftersom vi gått runt monoliten i Vigelandsparken och funderat på i vilken av skulpturgruppernas åldrar vi är.
Oftast skulle jag inte vilja vara tjugofem igen. Men just de där fem minuterna kändes det ovanligt mycket som att jag hellre stått på knä på finrestaurang med både livet och fru framför. Samma fru, samma liv skulle jag ta. Men framför.
Jonas, som är ännu lite äldre, var klokare och såg direkt möjligheten till att pigga upp äktenskapet lite genom att helt enkelt göra samma sak med existerande fru. Lite gratis champagne och romantik, menar han. Bara man kommer ner och upp på knä förstås.
Fritjof
Publicerad 10.01.2014 kl. 07:59

Något av det bästa

 under jullovet var att vi hann förbi Tvärnö. I mörkret. Att grilla korv. Att äta utan att diska. Att upptäcka att vi haft mera besök av möss än vanligt. Att göra ett försök att desinficera sina händer med aceton. Att inte hitta biblioteksboken vi trott blivit kvar. Att se att inga träd fallit på huset eller någon annanstans på tomten. Att se hur högt vatten det var. Och hur högt det varit. Att glömma ett par handskar där. Och åka vidare efter en timme som lyckliga nöjda stugägare.
Leena
Publicerad 09.01.2014 kl. 23:33

Den bara försvann

Jag har en speciell talang och det är att läsa bort dagar, veckor, månader. Att bara läsa och sedan inse att, ojdå, nu var det visst ett tag sedan jag gjort nåt sist.

Idag var en sån dag. När jag hade läst slut dagens första bok, Blunda och Hoppa av Sarah Dessen, grävde jag genast fram dagens andra bok Papertowns av John Green.

Båda är väldigt bra, men på väldigt olika sätt.

Ellen
Publicerad 09.01.2014 kl. 16:39
344674_t.jpg

Blindern

Anna fyller år. Blindern är grått. Lamporna är gröna. Dagen på jobbet är bra.
Fritjof
Publicerad 09.01.2014 kl. 13:24

Diktator över Sverige?

Vad skulle du göra om du skulle vara typ diktator i utbildnings-Sverige? Frågade journalisten från Smålandsposten i telefon idag. Bluddrade om skolvalet. Borde förstås sagt det enda rimliga: att uttrycket "sån är jag" avskaffas. Helt. Totalt. Ett land fritt från "sån är jag", för lite lätt diktatur, det skulle väl vara värt?
Fritjof
Publicerad 08.01.2014 kl. 20:49
344592_t.jpg

Grön mat varje dag

"Vad är det här?" säger sonen nyss hemkommen med mycket skeptisk röst. Efter att ha premiärgjort rödbetssoppa med pepparrotskräm från julklappskokboken. Inklusive photoshoots och en dryg timme i ugnen så var det inte den mest snabblagade vardagsrätten. Fast omdömet var ändå gott. Och ok att göra flera gånger. Förutom sonen då, som måste lockas att äta upp samtidigt som skidresor till Italien utlovas.

En tanke som jag inte vågat uttala högt ännu är att prova alla recept en gång. Nåt nytt varje dag? Men det är en tjock bok. Kanske det är möjligt om man som idag hoppar över nåt steg här och var?

Leena
Publicerad 08.01.2014 kl. 19:59

Uppdatering: Den stora årliga tillvalskrisen

Broschyren gav absolut inget nytt.

Nu läser jag Åka skidor istället.

Ellen
Publicerad 08.01.2014 kl. 16:23

Den stora årliga tillvalskrisen

Idag har jag fått de officiella blanketterna för att välja tillval till nästa år. Jag tror jag blir tokig, jag hade bestämt vad jag skulle ha, men nu visade det sig att jag inte fick ha riktigt så många ämnen jag trodde jag skulle få ha.

Den stora frågan nu är Textilslöjd eller gymnastik?

Gymnastik eller textilslöjd?

Måste nog läsa igenom broschyren lite noggrannare. Men ändå.

Textilslöjd eller Gymnastik?

Jag har två och en halv vecka på mig. Det är på tok för mycket tid. Jag kommer hinna älta detta tusenmiljonermiljarder gånger.

Eller tills mamma och pappa kommer hem. (Fast jag kan förutspå vad de tycker. Mamma: textilslöjd. Pappa: gymnastik. Lär ju inte göra saken lättare.)

Ellen
Publicerad 08.01.2014 kl. 16:12

Hej världen!

Igår red jag, idag, nu, ska jag till stallet och imorgon har jag en extra ridlektion. Min vardag. Såsom jag skulle villa att den alltid var.

Men nu blir det dags för mellanmål, pasta med pesto, så ni får nöja er med ett litet livstecken från mig!

Anni
Publicerad 08.01.2014 kl. 15:08
344428_t.jpg

Burton store

Seriöst den är en helt jättebra butik! Überbra butik alltså.Ganska dyrt. Helt perfekt. Var där idag. Superbt snygga t-shirts. Skulle gärna ha köpt... Synd att de inte har barnstorlekar på skor. Skulle vara så najs! Burton är lite som Vans bara i snowboardvärlden.

Albert
Publicerad 07.01.2014 kl. 18:19

Dagens visdomsord

Jag stötte häromdan på en för mig tidigare okänd artist. Musikgrupp, band? Vet inte exakt vad jag ska kalla det. När jag såg deras namn i P3s låtlista visste jag ju inte vad det rörde sig om.
Klingande - Jubel. Så stod det.
Var inte säker på om det var låten jag letade efter. Jag sökte efter en cool electrolåt med ett jättesnyggt riff. (Kräksvarning på min formulering.) Det här lät i mina öron som lite halvsunkig svennedisco.

Spelade låten och det var trots allt rätt låt.

Som en direkt följd, googlade Klingande.

Väl inne på Wikipedia börjar prettolarmet ringa lite försiktigt. En electroduo bestående av två franska killar. Larm, larm! Som inspireras av house och jazz. Nu börjar mitt prettolarm bli frustrerande, men jag vet fortfarande inte varför de har ett svenskt namn. Läser vidare och kommer till punkten "they admire the swedish language". Larmet tjuter i hela huset. Det här är över mina normala begränsningar för hurdan musik jag lyssnar på. (Lögn. Jag lyssnar på det mesta.)

Larmets batterier tar slut och jag beslutar mig för att fortsätta lyssna på det mest pretto band jag någonsin hört talas om, Klingande.

Sammanfattning: Jubel är en jättebra låt. Lyssna. Nu. Det kommer bli en jättehit.

(Det är nog en hit, redan, beroende på tolkning.)

Ellen
Publicerad 07.01.2014 kl. 16:37

Nyårslöftesmorgon

På väg in över öarna (nåja, låter mera idylliskt än verkligheten, men Deger-ö och Bränd-ö är ju ändå holmar) i morse var det mycket folk på cykelvägarna. Nyårslöften kändes det som, i svartmörkret, motvinden och duggregnet. Finemangsfint, också om varmvädret gör att man får vänta till nästa vecka  på cykel-bromance-gemenskapen som kommer med minusgraderna. Kallt väder är det före när okända män i tighta kläder startar spontana samtal på cykel. Bästa sektionen är från Brändö bros västra ända till Hagnäs bro. 
Fritjof
Publicerad 07.01.2014 kl. 14:26
344319_t.jpg

Säsongens sista julkonsert

För att inte vara religiös går jag mycket i kyrkan. Oftast är det Cantores Minores förtjänst. Ibland, som till exempel tidigare idag, när kören sjön Bachs juloratoriums tre sista kantater tillsammans med Suomalainen Barokkiorkesteri så är det på vippen att man ändå går och blir religiös. Ursvängig konsert inför fullsatt kyrka. På bilden, före konserten, är Albert med på bild. I de nya spotlightarnas sken knäade han och några andra i sista kantaten och fick ta lite sittande körräkning i några recitativ och arior. Som förälder försvinner fokus lite när eget barn halvsvimmar, men en av höstsäsongens bästa konserter med kören ändå. Efteråt redde Albert ut vad som händer om man tuppar av med körens läkare, och fick höra skräckhistorier om face-plant in i orkestern med blodet sprutande. Sen åkte vi hem, helt osvimmade. 

Fritjof
Publicerad 06.01.2014 kl. 22:34

Passligt?

"I finlandssvenskan ersätter vi ofta lagom med passlig: vattnet var passligt varmt, klänningen var passlig åt henne. Här är det dock bättre att använda lagom. I fraser som Har du någon passlig bild att lägga på din hemsida? kan man istället för passlig använda lämplig. Särskilt i betydelsen olämplig bör opasslig undvikas eftersom det egentligen syftar på någon som inte är riktigt frisk."

Skriver Institutet för de inhemska språken. Vi lämnar inga opasslighetsgarantier här. Vi bara skriver. Och fotograferar. Förhoppningsvis jättemycket.

Fritjof
Publicerad 06.01.2014 kl. 22:26

-START-

-BLOGGARKIV-

-KATEGORIER-

Cancer

Hästliv

Musik

Trädgård

Vasa

 

Om bloggen

Kan man trivas i Vasa? Ofta får jag frågan. Och efter sjutton år i Sverige, nio år i Helsingfors och två i USA och Australien: visst gör vi det. Eller åtminstone tänker jag ge Vasa en chans. Passligt handlar om det. Och om hästar, hus och musik. Och lite om cancer.

Kontakta mig på: leena.sahlstrom(at)hotmail.com

Instagram: @leenasahlstrom

Vad är egentligen passligt?

 

 


 

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar